Rīta intervija

LU lektors Rolands Tjarve par NEPLP balsojumu Saeimā

Rīta intervija

Ašeradens: Startup ir uzņēmumi, kuri visātrāk realizē inovāciju

Zigmars Liepiņš par Latvijas Nacionālās operas ēku

Zigmars Liepiņš: Operas ēkai ir jāatgriežas valsts īpašumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālās operas ēkai ir jābūt valsts, nevis Rīgas pašvaldības īpašumā – tā uzskata operas direktors Zigmars Liepiņš. Komentējot nedienas ar operas fasādi, no kuras nupat atdalījies apmetuma fragments, Liepiņš intervijā Latvijas Radio uzsvēra – tas ir tikai katalizators nepareizai sistēmai, kas liedz uzturēt namu pienācīgā kārtībā.

Liepiņš intervijā Latvijas Radio atzina, ka, iespējams, fasādes apmetums nodrupis temperatūru svārstību dēļ, bet tas aktualizēja situāciju.

Operas ēka pieder Rīgas domei, tās apsaimniekotājs ir “Rīgas nami”, kam operas ēkas fasādes bēdīgais stāvoklis bija pārsteigums. Uzņēmums ceturtdien paziņojumā medijiem norādīja, ka pat operas vadība par to iepriekš neinformēja.

Liepiņš intervijā skaidroja, ka ar “Rīgas namiem” runāts par daudzām lietām, kas nepieciešamas operai, par kolonnām, kuras ir nobrukušas, par krēslu nomaiņu zālē, par kases telpu remonta nepieciešamību, jo telpā krājas ūdens. Par fasādi netika runāts, jo tas notika tikai tagad.

“Nevarētu iedomāties, ka es staigāju riņķī un nepārtraukti skatos, kurā vietā velsies apmetums nost,” piebilda Liepiņš.

Pašlaik par ēkas izmantošanu Kultūras ministrija ieskaita pašvaldībai aptuveni 286 000 eiro gadā. Liepiņš norādīja, ka, ņemot vērā operas ēkas platību un zemi, šī summa nav liela – aptuveni eiro uz kvadrātmetru. Par šo summu nevarot segt visas nepieciešamas apsaimniekošanas izmaksas, atzina Liepiņš.

Un fasādes stāvoklis parāda to, “ka sistēma principā ir nepareiza”, jo operas ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, nacionālas nozīmes kultūras centrs.

Viņaprāt, ēkai būtu jābūt valsts īpašumā.

“Es domāju, ka valstij būtu jāsaprot šī lieta, ka tas nav normāls stāvoklis, ka Rīgas domei pieder šis Latvijas nacionālais kultūras centrs, un valsts par to maksā ne gluži simbolisku, bet nu tomēr maksu, par kuru nevar segt visas nepieciešamības,” sacīja Liepiņš.

Viņš atzina, ka viņam ir grūti teikt, kādas ir Rīgas domes intereses, bet

“no valsts puses izskatās, ka valsts ir laimīga, ka tā ir atkratījusies no kaut kāda viena objekta, kas būtībā rada tikai problēmas”.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas fasāde ir kritiskā stāvoklī, bet Rīgas pašvaldības uzņēmumam “Rīgas nami” tas bija nepatīkams pārsteigums, un uzņēmums sola operatīvi rīkoties, lai situāciju novērstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti