Labrīt

Latviešu uzņēmēji Lielbritānijā par "Brexit" cēloņiem un ietekmi

Labrīt

Kā radās ideja par Latgales atbrīvošanas pieminekļa jeb Latgales Māras būvniecību

Kultūras kanons: Zane Radzobe par Alvi Hermani un Jauno Rīgas teātri

Zane Radzobe: Ar Hermani sākas latviešu teātris kā Eiropas fenomens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizēja Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Rubriku noslēdz teātra zinātnieces un kritiķes Zanes Radzobes stāstījums par Alvja Hermaņa Jauno Rīgas teātri, kas iekļauts kanona Skatuves mākslas sadaļā.

"Hermanis ir slavenākais latviešu režisors. Hermanis ir režisors, kas Latvijā 20.gadsimta pašās beigās ieveda jauno teātri. Ar Hermani sākas jauns posms latviešu teātrī un latviešu teātris sākas kā Eiropas fenomens," saka teātra kritiķe, piebilstot, ka latviešiem ir labi režisori, taču neviens līdz Hermanim nav bijis objektīvi nozīmīgs pasaules teātra kontekstā.

"Interesantais saistībā ar Hermani ir tas, ka, strādājot Rīgā, vienmēr kaut kā spēja izteikt tādas lietas, par kurām visa sabiedrība pēkšņi aizdegās, kuras acīmredzot bija ļoti aktuālas, bet par kurām iepriekš neviens nebija aizdomājies," skaidro Zane Radzobe.

Sākotnēji šķitis, ka Jaunā Rīgas teātra iestudējumus ārzemēs nesapratīs, taču, aizvedot tos ārpus robežas, izrādījies, ka arī ārzemēs šīs izrādes ļoti labi saprot, stāsta teātra eksperte.

Plašāk par Alvja Hermaņa Jauno Rīgas teātri - Latvijas Kultūras kanona mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti