Zandere: «Rīgas» robežzīmes lieta liecina par RD trūkumiem vides estētikas jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nekompetence, cilvēciska kļūda un autortiesību pārkāpšana – tā dažādu jomu pārstāvji vērtē un sauc Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta rīcību, pārveidojot uzrakstu „Rīga” pie galvaspilsētas vārtiem. Departaments gan atsaka, ka par sirsniņas novietošanu ir saņemtas arī pozitīvas atsauksmes un šis uzraksts tomēr ir arī Rīgas pilsētas īpašums. Savukārt rakstniece Inese Zandere, kura ir iniciatore protesta vēstules iesniegšanai Rīgas domes amatpersonām ar aicinājumu atjaunot robežzīmes  „Rīga” iepriekšējā izskatā, stāsta, ka šis un citi līdzīgi gadījumi liecina par profesionālu prasību trūkumu vides estētikas jomā.

Rakstniece Inese Zandere norāda, ka paveiktais ir „rupjš autortiesību pārkāpums”.

Rīgas robežzīme nav uzrakstiņš uz staba. Tas ir Valda Celma dizaina darbs, kurš radīts jau pirms daudziem gadiem," Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" teica Zandere. "Valdis Celms nav kašķīgas dabas cilvēks, bet fakts ir tāds, ka viņa autortiesības ir pārkāptas, jo tas ir konkrēts mākslas darbs.” 

Dokumenti

Atklāta vēstule Rīgas domei par Rīgas robežzīmi

Lejuplādēt

36.5 KB

Rīgas mēram Nilam Ušakovam un RD Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krišjānim Peteram iesniegto "Atklāto vēstuli par Rīgas robežzīmi" parakstījuši 57 cilvēki. Zandere stāsta, ka sākumā nosūtījusi vēstuli dažādiem sev pazīstamiem cilvēkiem un izrādījies, ka Rīgas robežzīmes jautājumā domas daudziem sakrīt. Tas liecina par to, ka cilvēki negrib samierināties, uzskata rakstniece.

"Ir labi, ja cilvēki cīnās par kaut ko skaidri saprotamu un konkrētu, nevis par kaut ko vispārīgu,” uzsver Zandere.

Zandere norāda, ka vēstules iesniegšanas mērķis ir labot situāciju, taču šis nav pirmais gadījums.

Esmu pati Rīgas domei rakstījusi vēstules par nepiemērotās vietās novietotiem izklaides objektiem, kas faktiski aizsedz to, ko vajadzētu apskatīt," stāsta Zandere, piebilstot, ka tas liecina nevis par kaitniecisku politiku, bet gan to, ka Rīgā "nav pietiekami profesionālas prasības vides estētikas jomā". Zandere uzskata, ka tā ir labojama lieta.

Faktu, ka uzraksts „Rīga” ir pārlaicīgs, raidījumam "Pēcpusdiena" uzsver arī sociālantropologs un pilsētvides pētnieks Viesturs Celmiņš.  Šī zīme ir pārdzīvojusi radikālas politiskas, ekonomiskas un sociālas pārmaiņas, un tagad to mainīt ir neprāts, viņš norāda. Pilsētas iegulda milzu līdzekļus, lai vairotu sevis atpazīstamību, taču zīme „Rīga” jau sevi ir pierādījusi kā noturīgu, piebilst Celmiņš. Viņaprāt, „tā ir viena no klasiskām situācijām, kad iedzīvotāju intereses netiek ņemtas vērā”.

Pēcpusdiena: Viesturs Celmiņš par "Rīgas" uzrakstu
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Savukārt uz nekompetenci RD Satiksmes departamenta darbinieku vidū norāda gan Zandere, gan arhitekte Ieva Zībārte. Zandere uzsver, ka nevar kāda mākslinieka darbu pārvērst, kā vien ienāk prātā. „Mēs gribam, lai pilsētas vides pozitīvais iespaids būtu tāds, kas paaugstinātu cilvēku gaumes standartus, nevis pazeminātu,” saka Zandere.

Toties Zībārte notikušo salīdzina ar filmā par Misteru Bīnu notikušo. Tajā viņš patvaļīgi pārzīmē Leonardo da Vinči gleznu „Vistlera māte”.

Ar projektēšanu un pilsētvidi nodarbojas arhitekti un citi speciālisti, akcentē Zībārte.

„Ir sanākuši kopā ierēdņi bez jebkādām zināšanām par šo darbu un nolēmuši to vienkārši uzskaistināt. Tā vienkārši nenotiek. (..) Tas [pilsētvides pārmaiņas] bieži ir vairāku gadu darbs,” raidījumam "Pēcpusdiena" teica arhitekte.

Pēcpusdiena: Ieva Zībārte par "Rīgas" uzrakstu
00:00 / 03:29
Lejuplādēt

RD Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere skaidro, ka uzraksta izmaiņu mērķis bija padarīt to vēl pievilcīgāku tūristiem. Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, tāpēc Rīgai nepieciešams „būt vēl pamanāmākai un atpazīstamākai”, viņa skaidroja.

Pēcpusdiena: Rīgas domes pārstāve Ilze Dišlere par "Rīgas" uzraksta pārveidi
00:00 / 02:37
Lejuplādēt

Dišlere atzina, ka nevar pateikt, kurš konkrēti ir piedāvājis likt sirsniņu garumzīmes vietā, jo tas esot bijis kopdarbs. „Mēs esam saņēmuši ļoti pozitīvas atsauces. (..) Ir dažādi viedokļi. Nevar teikt, ka ir tikai labi vai tikai slikti,” viņa argumentēja.

Attiecībā uz autortiesībām, RD pārstāve norādīja, ka uz šo uzrakstu tiesības tomēr ir arī Rīgas pilsētai.

Pēcpusdiena: RD pārstāve Ilze Dišlere par "Rīgas" uzrakstu (turpinājums)
00:00 / 01:27
Lejuplādēt

Kā jau vēstījām, skarbus vārdus par izmaiņām uzrakstā "Rīga", kas jau 34 gadus rotā trīs iebraukšanas vietas galvaspilsētā, teikuši gan arhitekti, gan vides dizaineri, gan pats uzraksta autors mākslinieks Valdis Celms.

"Viens no pilsētas būtiskajiem zīmoliem tiek transformēts degradācijas virzienā. Uzraksts "Rīga" vairs nav "Rīga", bet kaut kāda "Riga". Tiek ievazāts kičs, tiek ievazāta bezgaumība, tiek ievazātas krāsa. Mākslinieciski objekts tiek degradēts. Aiz tā saskatu ne tikai pašdarbību, bet arī nekompetenci," saka Valdis Celms.

Arī Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) eksperti iepriekš uzsvēruši, ka tik atklātu autortiesību likuma pārkāpumu līdz šim vēl nav bijis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti