Žaņa Lipkes memoriāla vadītājai Lolitai Tomsonei piešķirts Vācijas augstākais apbalvojums par ieguldījumu sabiedrības labā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers apbalvojis Žaņa Lipkes memoriāla vadītāju Lolitu Tomsoni ar ordeņa “Par nopelniem“ Nopelnu krustu ar lenti, informēja Vācijas vēstniecības Rīgā pārstāvji.

Vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Dāvids Bartelss 30. septembrī svinīgā ceremonijā pasniedza ordeni Vācijas vēstniecības rezidencē.

Lolita Tomsone tika apbalvota saistībā ar 75. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām par viņas izcilo ieguldījumu sabiedrības labā. Kā atzīmēja vēstniecībā, ipaši svarīgs ir Tomsones devums atmiņu kultūras attīstībā Latvijā. Tomsone bieži sadarbojusies arī ar Vācijas vēstniecību un citām Vācijas institūcijām.

Vēstniecībā uzsvēra, ka Tomsone pirmo reizi kopš 1991. gada Latvijā izveidoja jaunu, aptverošu pieeju piemiņas iemūžināšanai un godināšanai, kas, pārsniedzot etniskās robežas, aptvēra visu pilsonisko sabiedrību un izmainīja līdzšinējo Latvijā ierasto atmiņu kultūru. Viņas 2016. gadā uzsāktā iniciatīva palīdzēja iedibināties 1941. gada Rumbulas slaktiņa kopīgās piemiņas tradīcijai pie Brīvības pieminekļa. Kā Žaņa Lipkes memoriāla direktore viņa pievērš lielu uzmanību izglītības aspektam, lai it īpaši uzrunātu tieši jauniešus un memoriālam dotu iespēju darboties ne tikai kā muzejam, bet arī izveidoties par sarunu telpu, kurā tiek izvērtēti arī sociālās atstumtības riski modernajā sabiedrībā.

Vēstniecībā arī atzīmēja, ka “Lolita Tomsone ir arī Latvijas pilsoniskās sabiedrības ikona, kas Latvijā pazīstama arī kā sieviešu tiesību aktīviste.”

Vācijas Federatīvās Republikas ordenis “Par nopelniem“ tiek piešķirts Vācijas un citu valstu iedzīvotājiem par īpašiem sasniegumiem politikas, saimnieciski sociālajā un intelektuālajā jomā, kā arī par visiem cita veida īpašiem nopelniem Vācijas Federatīvās Republikas labā, piemēram, sociālajā un labdarības jomā. Vēstniecībā skaidroja, ka tas ir vienīgais vispārējais apbalvojums par nopelniem Vācijā un līdz ar to visaugstākais apbalvojums, kuru Vācijas Federatīvā Republikas piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti