Zaiga Gaile: Arhitektūras balva iedota labam un skaistam projektam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Arhitekte Zaiga Gaile, kuras birojs šogad saņēma Arhitektūras gada balvu, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" izsaka gandarījumu par to, ka balva tikusi ļoti skaistam un labam projektam.

Kā iepriekš vēstīts, Latvijas Arhitektūras gada balvu šogad ieguva arhitekte Zaiga Gaile un viņas birojs par Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka mājas atjaunošanu Lāčplēša ielā. Projekta autori ir Zaiga Gaile, Liene Griezīte, Ingmārs Atavs, Andra Šmite, Ģirts Kalinkevičs, Ineta Solzemniece-Saleniece, Dāvis Gasuls, Kristīne Riba, Romāns Siņicins.

Es priecājos, ka šo balvu iedeva par tiešām ļoti labu un skaistu projektu,” intervijas sākumā teic arhitekte. "Es jau esmu diezgan populāra arhitekte un ilgus gadus strādāju. Kādreiz ir tā, ka iedod [balvu] tikai tāpēc, ka tas cilvēks ir daudzus gadus strādājis, ne par to īsto projektu."

Zaiga Gaile stāsta, ka daudzi viņas kolēģi vispār neuzskata par arhitektūru to, ko viņa dara pēdējos 20 gadus.

„Arī šogad daudziem ir vilšanās: nu kāpēc tad renovācija?! Tā taču nav īsta arhitektūra! Bet es domāju, ka laikus var savienot. Tas ir mans mērķis. Es to uztveru kā uzslāņotu vērtību. Mums ir kas vērtīgs, bet mums tas jāapdzīvo šodien. Jāapdzīvo ļoti modernā veidā - tā, kā cilvēki šodien dzīvo, nevis muzejiski pielāgoties, kalpot šai vēsturiskajai mājai,” skaidro arhitekte, kā piemēru minot Biržas ēku.

Arhitekte stāsta, ka uzaicinājusi uz atjaunoto Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas māju skolas absolventus. Atnākuši kādi 40. Visi atzinuši, ka skola nav tāda, kāda bijusi, taču novērtējuši, ka tagad skolā ir labi. Autentiskumu sajūtas Zaiga Gaile nosauc par jaunā autentiskuma definīciju.

Ilgstoši ejot uz būvlaukumu, mums nebija nekādi gatavi priekšstati, kāda tā beigās izskatīsies. Tas vienkārši veidojās ar sajūtām,” skaidro arhitekte. „Strādāt ar sajūtām tehnoloģiju laikmetā ir grūti.”

Runājot par principiem, kurus organiski nevar pārkāpt, Zaiga Gaile norāda, ka viņa ir pret agresīvām darbībām.

Esmu pret agresīvām darbībām, jo dzīve tāpat ir ļoti agresīva,” uzsver Gaile. „Pasaulē šodien ir ļoti grūti dzīvot un ļoti viegli pazaudēt orientierus, pieturas punktus.”

Tomēr pasaulē ir ļoti daudz interesantu rekonstrukciju piemēri, stāsta arhitekte. Balvas nacionālās žūrijas vadītājs un konkursa kurators Miķelis Putrāms, ilustrējot Zaigas Gailes pieredzi, norāda, ka arī starptautisko arhitektūras balvas žūriju, apmeklējot balvai izvirzītos objektus, katrā objektā mulsinājusi vēlme izcelt vēsturisko sajūtu vai vēsturisko faktu.

Tas, ka otro gadu pēc kārtas arhitektūras gada balvu saņem ar skolu saistīti projekti, ir ļoti labs signāls, uzskata Miķelis Putrāms.

Kā iepriekš vēstīts, Latvijas Arhitektūras gada balvu pērn saņēma Saldus mūzikas un mākslas skolas projekts, kura autori ir birojs "MADE Arhitekti" - Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Evelīna Ozola, Uldis Sedlovs un Liena Amoliņa.

Abi skolu projekti finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Tas ārkārtīgi disciplinē, uzsver Zaiga Gaile.

Nevar būt nobīdes. Nevar projekts kļūt dārgāks, nevar veikt lielas izmaiņas, un viss jāsaskaņo,” skaidro Gaile, piebilstot, ka „mēs esam iemācījušies izmantot to, ko Eiropa dod.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti