Dienas ziņas

Plūdos pārrautais dambis Ogrē vēl nav atjaunots

Dienas ziņas

Jaundzimušo skaits Tukuma slimnīcā šogad sarucis

A.Žagaram jāizvācas no Operas direktora kabineta

Žagars vērsīsies tiesā pret Jaunzemi-Grendi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars vērsīsies tiesā pret kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi par cieņas un goda aizskaršanu.

Žagars no 11.septembra ir atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ uz likuma „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 63.panta pamata. Likuma 63.pants nosaka iemeslus, kas uzskatāmi par svarīgiem kapitālsabiedrību valdes locekļu atsaukšanas gadījumā.

Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma rupja pilnvaru pārkāpšana, pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšana sabiedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana,” teikts likuma panta otrajā paragrāfā.

Tādējādi Žagars izvāks savas mantas no operas telpām, bet pēc tam vērsīsies tiesā, jo ministre viņu apmelojusi, kā arī izplatījusi nepatiesu informāciju par operas finansiālo situāciju. Līdz 2008.gadam tā esot bijusi laba, bet krasi pasliktinājusies 2009.gadā, kad vairākas reizes operai samazināts finansējums, skaidroja bijušais operas vadītājs.  

Viņš arī norādīja, ka Jaunzemes-Grendes apgalvojumi par viņa ilgo prombūtni nav patiesi un tā nav bijusi tik ilga. Ja ministre norādījusi, ka viņš bijis prom vismaz 200 dienas, tad pēc Žagara aprēķiniem tās bijušas tikai nedaudz vairāk par 80 dienām. 

„Ministrei tomēr ir jāatbild par šo melīgi sniegto informāciju, un es lūgšu viņai atsaukt, kur viņa medijos un Saeimā to ir teikusi. Es noteikti vērsīšos tiesā par goda un cieņas aizskaršanu un melīgas informācijas izplatīšanu medijos," sacīja Žagars.

Pēc Žagara sacītā, ministre nav sazinājusies ar viņu par gaidāmo lēmumu atbrīvot viņu no amata, un arī viņš nav tiecies sazināties. Žagars no ministres saņēmis lēmumu, ne rīkojumu, kas neparedz konkrētu laiku, kad amats jāpamet.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende saskaņā ar LNO likumu trešdien izveidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi triju valdes locekļu sastāvā. Valdē iecelti LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Pati kultūras ministre, kuras konflikts ar Žagaru jau licis dažiem kultūras ļaudīm prasīt viņas pašas atlaišanu, šodien devusies uz dzejas dienām Krustpilī, bet tur satikta no atbildes par Žagaru izvairās.

Neizpratni par veidu, kā Žagars atlaists no darba, pauda arī jaunajā valdē ieceltais un amatu noraidījušais Arturs Maskats, kurš pašlaik ir direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos. Viņš jaunajā valdē netaisās strādāt, lai gan palikt operā gribētu:

„Es saprotu, ka teātrim ir vajadzīga profesionāla darbība jebkurās jukās. Kaut kādus padomus es, protams, varu dot un palīdzēt tai komandai, ar ko kopā esmu ilgus gadus strādājis. Esmu arī nopratis, ka arī komanda to grib. Bet man ir jāanalizē, cik tālu tas viss ir attīstījies un vai te no vannas nav izšļakstīts bērns kopā ar ūdeni."

Tā kā Arturs Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Šobrīd, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte. 

Viņa trešdien no komentāriem atturējās, bet atklāja, ka jaunā valde plašāku komentāru sniegs ceturtdien.

Tikmēr stingru atbalstu nu jau atlaistajam Žagaram pauž operas ģenerālsponsora „Latvijas Gāze" vadītājs Adrians Dāvis:

„Es varu pateikt tikai vienu, ko teica Fidels Kastro amerikāņiem, augstākajai nācijai: „Rokas nost no Kubas!". Es saku: „Rokas nost no operas!!!""

Kas notiks ar „Latvijas Gāzes" atbalstu operai pēc Žagara atlaišanas, Dāvis solās paziņot LG Gada balvas operai pasniegšanā 18.septembrī.

Maskats medijiem norādījis, ka vēl cer uz dialogu ar ministriju, un pauda viedokli, ka Žagara atlaišana ir bijis atriebības gājiens no ministres puses. Viņš norādīja, ka analizē pašreizējo situāciju un ir pārdomās par sava amata pienākumiem un palikšanu operā.

Žagars vēl medijiem atklāja, ka nākamais pusgads viņam ir pietiekami noslogots, jo uzvedīs izrādes Sanktpēterburgā un Prāgā, kā arī viņš saņēmis piedāvājumu filmēties filmā par Ukrainas brīvības atgūšanu. Bijušais operas vadītājs arī atzina, ka viņu šobrīd stiprina sabiedrības un kolēģu atbalsts.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt LNO pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 11. septembrim.

Kā iepriekš ziņots, kopš Kultūras ministrija 30.augustā paziņoja jaunās LNO valdes sastāvu, nerimst asa vārdu apmaiņa starp Andreju Žagaru, LNO juridisko un mārketinga daļu, atsevišķiem kultūras nozares pārstāvjiem no vienas puses un kultūras ministri, kā arī viņas viedokli pārstāvošās organizācijas no otras puses. Kamēr pirmie norāda uz to, ka Jaunzeme-Grende ir pārkāpusi likumu, neieceļot jaunajā valdē Žagaru, kuru bija izvēlējusies konkursa komisija, tikmēr otri aizstāv ministres lēmumu kā pamatotu un likumīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti