1:1

Juris Žagars par turpmāko Dailes teātra vadību

1:1

1:1 Gundars Rēders: Oļegs Burovs

Juris Žagars par Dailes teātra pārbūves ideju

Žagars: Dailes teātra pārbūve par koncertzāli un jauna teātra zāle būtu izcils risinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dailes teātra pārbūve par akustisko koncertzāli un jaunas teātra zāles piebūve būtu izcils risinājums, uzskata aktieris, uzņēmējs, politiķis Juris Žagars.

LTV raidījumā “Viens pret vienu” Žagars pastāstīja, ka jau pirms desmit gadiem tika apspriesta ideja vienā ēkā apvienot gan koncertzāli, gan veidot jaunu, autonomu zāli teātra vajadzībām. Toreiz gan Dailes teātris neatbalstīja šo ideju.

Vēlāk, kad tika apspriesta iecere par jaunu koncertzāli, šī ideja atkal atjaunota. Tika pasūtītas arhitektu skices un aprēķināts, ka pārbūve izmaksātu 40-45 miljonus eiro.

“Lai Dailes teātris iegūst normālu, dramatiskam teātrim modernu zāli, kādā skatās visā pasaulē. Arī mazāku – attālums no pēdējās rindas līdz skatuvei. (..) Pasaulē šādās zālēs dramatisko teātri nespēlē,” pastāstīja Žagars.

Iecere arī izdiskutēta Dailes teātrī, sākotnēji nolemjot virzīt šo ideju, taču vēlāk atbalsts mainījies. “Mēs satikāmies teātrī ar Vītolu un Džilindžeru, un viņš teica – mēs noraujam rokas bremzi šim projektam, no projekta atsakāmies, tas mums vairs nav interesants,” pastāstīja Žagars.

Turklāt Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde norādījusi, ka Dailes teātra ēka ir vērienīgākā 20.gadsimta vidus kultūras būve un spilgts padomju modernisma arhitektūras piemērs. Taču Žagars uzskata, ka daļēja pārbūve būtu iespējama. “Ja būtu nosacījums, ka nedrīkst izmainīt fasādi, un tiktu rīkots arhitektu metu konkurss starptautiskā līmenī, lai ieliek koncertzāli un teātra zāli, būtu iespējami citi risinājumi,” viņš sacīja.

Viņš aizvien uzskata, ka ieguvumu no šādas pārbūves būtu ļoti daudz: “Tas būtu izcils risinājums Dailes teātra simtgadē, ja Dailes teātris atrastu veidu, kā atgriezties pie Dailes teātra dibinātāja Smiļģa projektētās skatuves un atgūtu šo skatuvi.”

KONTEKSTS:

Iepriekšējās kultūras ministres Daces Melbārdes (Nacionālā apvienība) laikā šopavasar kā prioritāte tika virzīta iecere par koncertzāli uz AB dambja, taču līdz valdības lēmumam tā nenonāca un jaunais kultūras ministrs Nauris Puntulis pauda vēlmi vēlreiz izvērtēt šo projektu.

Pašlaik kā viens no ticamākajiem koncertzāles finansēšanas scenārijiem tiek pieļauta publiskā-privātā partnerība, bet lēmums par koncertzāles atrašanās vietu joprojām nav pieņemts.

Iepriekš koncertzāles būvniecībai atvēlētais Eiropas struktūrfondu finansējums tiks pārdalīts citām vajadzībām. Puntulis uzstāj, ka koncertzāles celtniecību tas neaizkavēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti