Rīta intervija

Intervija ar partijas Latvijas Krievu savienība pārstāvi Andreju Mamikinu

Rīta intervija

Intervija ar partijas Saskaņa pārstāvi Vjačeslavu Dombrovski

VNĪ Valdes priekšsēdētājs Rolands Neimanis par kultūras pieminekļu apsaimniekošanu

VNĪ: Vāgnera zāles atjaunošanā nomniekam būtu jāiegulda padsmit miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai atjaunotu Vāgnera zāli, uz kuras nomas tiesībām izsludināta izsole, būtu jāiegulda padsmit miljoni eiro, intervijā Latvijas Radio sacīja “Valsts nekustamo īpašumu” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Rolands Neimanis, paužot pārliecību, ka nomnieku atrast izdosies.

Augusta sākumā izziņota pieteikšanās izsolei par tiesībām turpmākos 30 gadus nomāt ēku, kurā atrodas Vāgnera zāle. Izsolē nomas sākumcena ir apmēram 2000 eiro mēnesī. Interesenti var pieteikties līdz otrdienai, 21.augustam.

“Pašreizējā likumdošana neparedz ilgākus nomas termiņus. Vēlāk tā jau ir diskusija ar nomnieku. Mēs ticam šīs ēkas potenciālam, uzskatām, ka tā ir viena no vērtīgākajām kultūras ēkām Latvijā,” sacīja Neimanis.

Neimanis pauda pārliecību, ka nomnieku atrast izdosies – ja ne pirmajā, tad otrajā izsoles kārtā.

Noprotams gan, ka līdz otrdienai vēl neviens pretendents nebija ieskaitījis nodrošinājuma maksu. Taču VNĪ vadītājs norādīja, ka parasti nomnieki piesakās pašā pēdējā dienā, lai neizaicinātu konkurenci.

VNĪ vadītājs lēsa, ka ēkas atjaunošanā būtu nepieciešams ieguldīt padsmit miljonus eiro. Tas saistīts ar to, ka ēka daudzus gadus bijusi bez remonta un tagad tai nepieciešama restaurācija, jāizveido infrastruktūra, jāatjauno tīkli. Paredzēts, ka nomniekam jāsaglabā ēkai kultūras funkcijas. 

KONTEKSTS:

Vāgnera zāle ir senākais Rīgas pilsētas teātris, kurā divus gadus (1837–1839) par diriģentu strādājis arī tolaik jaunais komponists Rihards Vāgners. Šī koncertzāle, kuru šodien dēvē par Vāgnera zāli, komponistam kalpoja par iedvesmas avotu vēlākajai Baireitas festivāla nama būvei.

Kopš 2006. gada Vāgnera zāle atrodas Finanšu ministrijas valdījumā un to apsaimnieko “Valsts nekustamie īpašumi”. Šobrīd 1782. gadā pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta celtais nams ir sliktā stāvoklī un jau 12 gadus ir slēgts.

2018.gada jūlijā valdība pieņēma lēmumu namu iznomāt, taču šādu lēmumu par iracionālu uzskata Rīgas Vāgnera biedrība.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti