VKPAI: Šogad pabeigta vairāku kultūras pieminekļu restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad pabeigta vairāku kultūras pieminekļu restaurācija, tostarp pēc 50 gadu darba šopavasar pabeigta Rundāles pils ansambļa restaurācija, vērtējot nozīmīgākos šā gada notikumus kultūras pieminekļu aizsardzības jomā, aģentūrai BNS sacīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

"Rundāles pils restaurācija Imanta Lancmaņa vadībā praktiski ir kļuvusi par restaurācijas amata prasmes augstāko skolu,"  atzina Dambis.

Viņš uzsvēra, ka šogad pabeigta arī Bauskas pils restaurācija un Daugavpils cietokšņa I krasta lunetes un sargu ēkas restaurācija. Pēc restaurācijas atvērta Bangerta villa Kuldīgā, kur izvietota Kuldīgas novada muzeja ekspozīcija. Tāpat pabeigta Aspazijas mājas Jūrmalā restaurācija.

Šogad arī sākti vairāki EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstītie kultūras pieminekļu atjaunošanas projekti, tostarp Rakstniecības muzejs Rīgā, Raiņa un Aspazijas muzejs Jūrmalā, Elejas muižas tējas namiņš, Cēsu pils, Rēzeknes Zaļā sinagoga, Liepājas ostas noliktavas ēka Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un citi kultūras pieminekļi.

Dambis arī atgādināja, ka pabeigta pērn Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka seku likvidācija un pils atjaunošana un restaurācija notiek atbilstoši izvirzītajām kvalitātes prasībām.

Kā pozitīvus gada notikumus Dambis minēja arī būtiski palielināto valsts budžeta finansējumu Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmai un to, ka izstrādāta Kultūras mantojuma nozares kultūras pieminekļu aizsardzības stratēģija 2015.–2020.gadam.

Viņš informēja, ka šogad arī UNESCO Pasaules mantojuma centrā vērtēšanai iesniegts pieteikums transnacionālās sērijveida nominācijas "Vikingu laika pieminekļi Ziemeļeiropā" iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Līdz ar Islandes, Vācijas, Dānijas un Norvēģijas vietām nominācijā iekļauts arī Grobiņas arheoloģiskais ansamblis.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir kultūras ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku un kontroli kultūras pieminekļu aizsardzībā, veic kultūras mantojuma apzināšanu, izpēti un pieminekļu uzskaiti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti