Vispasaules diktāta rakstītāji atzīst - grūtības sagādājusi tiešā runa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

 

Vairāki simti cilvēku 7.oktobrī pulcējās skolās Latvijā, un pie saviem datoriem mājās gan Latvijā, gan visā pasaulē, lai atsvaidzinātu interpunkcijas un ortogrāfijas likumu zināšanas. Šodien trešo reizi notika vispasaules diktāts latviešu valodā. Kā atzīst rakstītāji, grūtības viņiem sagādājusi tiešā runa.

Vispasaules diktāta rakstītāji atzīst - grūtības sagādājusi tiešā runa
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rīgas 40. vidusskolas klases, skolēniem brīvajā sestdienā, piepildījuši dažāda vecuma cilvēki. Trešo gadu septiņās Latvijas pilsētās - Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī, Jēkabpilī klātienē, un tiešsaistē visā pasaulē tiek rakstīts diktāts latviešu valodā.

Diktāta tekstu, ar vairākiem āķīģiem vārdiem un teikumu konstrukcijām, īpaši šim gadījumam sagatavojis latviešu rakstnieks Nils Sakss. To lasīja sabiedrībā pazīstami cilvēki. Rīgā - aktrise Guna Zariņa.

Teksts vēsta par kungu, kurš ir izslāpis pēc izsmalcinātas ēdienkartes, bet to bauda vien ar acīm pie televizora ekrāna, jo sieva neesot apdāvināta virēja.

Rakstīt prasmi klātienē vairākās Latvijas skolās pārbaudīja teju 400 cilvēku. To, cik daudzi to darīja tiešsaistē datoros, vēl nav zināms.

Iepazīties ar rezultātiem varēs pēc mēneša.

Latvijas Radio uzrunātie cilvēki atzina, ka diktātu nebija rakstījuši sen. Šodien avantūrai pieteikušies, lai pārbaudītu savas zināšanas. Vairums atzina, ka viegli nav gājis

Lielākās pārdomas cilvēkiem radījusi tiešā runa. Pareiza tās ietērpšana pieturzīmēs esot piemirsusies.

Sākumskolas skolotāja, kura pēdējo diktātu rakstījusi pirms 47 gadiem, slavēja Zariņas māku tekstu lasīt. Pirms daudziem gadiem, stājoties Liepājas pedagoģiskajā institūtā, viņai bijis jāraksta diktāts. Toreiz tajā bijušas vien divas komatu kļūdas. Sieviete pēc šiem 47 gadiem vēlējusies savas zināšanas pārbaudīt.

Vispasaules diktāta organizētāji sola, ka to rakstīt varēs arī pēc gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti