Kultūras ziņas

"Brāļi un māsas" ieskandina Kalnciema kvartāla koncertsezonu

Kultūras ziņas

Francim Trasunam - 150

Muzeju nakts krāsainie piedzīvojumi

Visā Eiropā - Muzeju nakts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17.maija vakarā savas durvis apmeklētājiem vaļā vērs vairāki tūkstoši muzeju visā Eiropā. Jau desmito reizi pēc kārtas norisināsies Muzeju nakts, kad maija nakts atmosfērā var aplūkot vairākas ekspozīcijas un piedalīties dažnedažādās aktivitātēs.

Latvijā šī gada Muzeju naktī noslēgsies trīs gadu cikls, kas iezīmēja dzintara tapšanas ceļu. 2012.gada tēma bija zilā krāsa - jūra, 2013.gada tēma bija zaļā krāsa - mežs, šogad tā ir sarkanā krāsa - dzintars.

Latvijas Muzeju nakts tēma sarkanais dzintars sasaucas ar "Rīga 2014" programmas tematisko līniju "Dzintara ādere", kas izstādēs, koncertos un konferencēs atklāj zinātniskos un kultūras sasniegumus. Taču vienots visām Eiropas valstīm ir publicitātes plakāts un norises laiks.

Norises laiks šogad ir 17.maijs no septiņiem vakarā līdz vieniem naktī. Tas ir tas laiks, kurā visiem objektiem, kas ir iesaistījušies, vajadzētu noteikti būt atvērtiem apmeklētājiem. Kopējs ir arī muzeju nakts plakāta dizains, kas allaž nāk no Francijas, mēs vienkārši to iztulkojam un piemērojam," stāsta Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja Gundega Dreiblate.

Savas durvis Muzeju naktī vaļā vērs mākslas muzejs "Rīgas birža", kas skatītājiem piedāvās saklausīt mākslinieka Dmitrija Gutova audio instalāciju "Fūga". Muzejā ar īpašām gaismām akcentēs Gutova darināto "Gondolu", kuru pavadīs saraustīti skaņdarbi no klasiskās mūzikas.

Tas nav tā, ka ienākot ātrijā, jūs pārņem patīkamas skaņas. Kā jau pašas instalācija nosaukums liecina, drīzāk tas ir saistīts ar tādu apziņas stāvokli, kurš nebūt nav komfortabls un patīkams. Kā Gutovs pats ir iztulkojis, tā ir "augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem". Ļoti komplicēti izklausās, bet tā ir drīzāk psiholoģiskā stāvokļa raksturošana, ko varēs dzirdēt," skaidro mākslas muzeja "Rīgas birža" izstādes kuratore Vita Birzaka.

Taču ne tikai muzeji vērs vaļā durvis apmeklētājiem. Muzeju naktī galvenais uzstādījums ir popularizēt kultūras mantojumu. Jau otro reizi muzeju naktī piedalīsies arī Rīgas Mārtiņa baznīca, kur vakara gaitā tiks atskaņota ērģeļu mūzika.

Vakaru kuplinās draudzes mācītājs, kurš vienlaicīgi ir arī pūtēju orķestra "Rīga" saksofonists Aivars Smuidris, viņš uzstāsies ar savu kundzi Kristīni, kura ļoti skaisti spēlē klavieres. Vēl vakara gaitā ir paredzētas ekskursijas pa baznīcu un iespēja uzkāpt baznīcas torņos. Vēl būs baznīcas fotoprezentācija, kur varēs aplūkot baznīcu vēsturiskās bildēs, ir paredzētas aktivitātes arī bērniem un ģimenēm," stāsta Andrejs Irbe, Rīgas Mārtiņa baznīcas Muzeja nakts pasākuma vadītājs.

Plašas aktivitātes ģimenēm būs Saeimas namā, kur piedalīsies Latvijas olimpieši, kuri šī gada ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnīja medaļas.

Piedalīsies skeletonists Martins Dukurs, Oskara Melbārža pilotētais četrinieks - Daumants Dreiškens, Arvīds Vilkaste un Jānis Strenga. Iespējams, kāds no stūmējiem varbūt nepiedalīsies pasākumā, tas būs zināms pašā sestdienas vakarā. Būs arī kamaniņu sporta kvartets Juris un Andris Šici, Elīza Tīruma un Mārtiņš Rubenis. Mārtiņa diemžēl nebūs šajā pasākumā, jo būs ārpus Latvijas," stāsta Latvijas Olimpiskās komitejas preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Arī Latvijas Radio muzeju naktī vērs vaļā savas durvis. Skanot pasākumam "Dzintara dziesmas pāri gadiem un laikiem" Latvijas Radio 2 aicina sadziedāties ar grupām "Apvedceļš" un "Baltie lāči", kas sešu stundu garumā muzicēs Latvijas Radio pirmajā studijā.

Latvijas Leļļu teātris šogad Muzeju naktī piedāvās dēku pilnu programmu “Kādā sarkanā, sarkanā vakarā”. Pulksten 19 būs iespēja piedalīties ēnu teātra izveidē. Piedzīvojuma meklētājiem ļaus izstaigāt spokainos teātra gaiteņus  noliktavās, un radošie kopā ar leļļu meistariem varēs radīt auduma “Dzintara sauli”.

Laikapstākļus sola labus, tāpēc Muzeju nakts programmu plkst. 23.30 noslēgs teātra grupas “7 dēli” koncerts uz teātra jumta.

Mēs nerādām tādus tiešus izrāžu fragmentus, kādus mēs rādījām katru gadu, bet ļaujam interaktīvi skatītājiem pašiem piedalīties visos pasākumos,” stāsta Leļļu teātra galvenā māksliniece Anita Znutiņa-Šēve.

Arī režisore Laila Kirmuška piebalso, ka šogad Leļļu teātris vairāk nodarbinās skatītājus.

Skatītajiem būs iespēja iejusties aktieru tēlā, viņi varēs saprast, kā ir atrasties uz skatuves,” atklāj režisore.

Šis gads ir netradicionāls arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam. Par godu muzeja 25 gadu jubilejai ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar modes dizaineri Aļonu Bausku. Tā tapusi tērpu kolekcija „Timeless” (pārlaicīgs), kas mūsdienu jaunatnei stāsta par pagātnes liecībām kā par nezūdošu skaistumu. Kolekcija būs pieejama ikvienam. 

Savukārt paralēli muzeju naktij Liepājā notiks laikmetīgās mākslas nakts „Akti naktī”, kas piedāvās kultūras un mākslas notikumus neierastā pilsētvidē. 

Šoreiz norisei izvēlētas trīs nozīmīgas vietas pilsētā –Vecajā ostmalā bijusī Muitas ēka,  nams, kur agrāk atradās veikals „Māja”, kā arī pilsētas centrā ēka Dārza ielā, Liepājas Amatnieku nama bēniņi. 

„Akti naktī” rīkotāja Inese Sērdiene stāsta par pasākumu
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Muzeju nakts pilna programma skatāma projekta mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti