Rīta Panorāma

Intervija ar Gunti Gailīti

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Sandru Stricku

Intervija ar "Vilki"

Vīru kopa «Vilki»: Mēs esam gandarīti par nākamo paaudzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mēs esam gandarīti par nākamo paaudzi, kuras rokās būs valsts pārvalde, jo ir jaunieši ar patriotisku degsmi," teic vīru folkloras kopas "Vilki" pārstāvis Jānis Atis Krūmiņš.

Intervijā "Rīta Panorāmā" vīru folkloras kopas "Vilki" dalībnieki Jānis Atis Krūmiņš un Edgars Lipors norāda - viņiem Lāčplēša diena ir uzvaras diena. "Vēsture mums māca to, ka mēs varam proklamēt, sasaukt, pasludināt, bet bez karavīriem mēs nekad neesam varējuši iztikt. Mūsu proklamētā neatkarība bija jāizcīna ar brīvības cīņām," norāda Jānis Atis Krūmiņš.

Runājot par jauno paaudzi un viņu izpratni par vēsturi un karavīru ieguldījumu, Edgars Lipors norāda: "Es domāju, ka viņi daudz redz, kas notiek apkārt pasaulē, īpaši pēdējā laikā. Man šķiet, viņi arvien vairāk novērtē to, ka mums ir karavīri, mums televīzijā ir arī labi raidījumi, kur par armiju runā. Domāju, ka pietiekami daudz ir gan zemessardzes, gan jaunsardzes, darbojas diezgan aktīvi. Paldies Dievam, bērni neredz kara apstākļus realitātē pie mums, bet viņi saprot, ka bez karavīra nevar."

Vīru kopa "Vilki" jau gadiem apmeklē skolas un skolēniem stāsta karavīru stāstus, Latvijas stāstus. "Reakcija ir fantastiska. Mēs esam gandarīti par nākamo paaudzi, kuras rokās būs valsts pārvalde, jo ir jaunieši ar patriotisku degsmi. Es līdz sirds dziļumiem vakar biju pateicīgs savam dēlam - ir arī tāda grupa "Vilkači", tie ir mūsu turpinātāji. Viņš ir "Facebook" ielicis rakstu par to, ka viņš tagad saprot, kādēļ "Vilki" brauc uz skolu pie skolēniem. Agrāk viņš kā skolnieks to nav varējis saprast, kāpēc tur jābrauc dziedāt, un viņš ir guvis gandarījumu un to apliecinājis savā domu izpausmē," stāsta Jānis Atis Krūmiņš.

Jautāts, kā gadu gaitā mainījusies jauniešu attieksme, Edgars Lipors norāda: "Mēs, "Vilki", esam pārliecināti par to, ka arvien labāks ir stāvoklis. Ja pirms gadiem pieciem, sešiem vēl bija tāda sajūta, ka jauniešiem kā jau jauniešiem nekas neinteresē, kur tad vēl armija un karavīrs, tad pēdējos gados sajūta ir mainījusies uz labo pusi. Attieksme ir visnotaļ pozitīva, arvien patriotiskāka pret savu tēvzemi, pret dzimteni. Daudzi jaunieši, kuri studē, ir absolūti pārliecināti, ka viņi šeit dzīvos, šeit strādās, šeit veidos ģimeni, šeit pavadīs savu dzīvi. Tas ir ļoti liels sasniegums. Pēdējos gados mēs to izjūtam arvien vairāk."

Runājot par šī brīža ģeopolitisko situāciju pasaulē, "Vilku" dalībnieki atzīst - protams, tas uztrauc. "Nemitīgi ir jāseko tam. Mēs nekad nevaram paredzēt, kādas būs politiskās spēlītes un cik tālu tas nonāks, vai tas skars mūs vai neskars. Tā mūžīgā patiesība - ja gribi dzīvot mierā, tev jāgatavojas karam. Diemžēl," teic Edgars Lipors.

"Vilku" dziesmas arī nāk no kara lauka. Kolektīva pārstāvji atklāj, ka jau kopš 20.gadsimta 80.gadiem viņi paši dodas pie vēl dzīvi esošajiem karavīriem, kuri dalās dziesmās un stāstos. "Bija strēlnieku dziesmas vāktas, tad pienāca laiks, kad mēs vācām leģionāru dziesmas, un 90.gadu sākumā mēs sapratām, ka ir ļoti sliktas zināšanas senajā folklorā. Tad mēs mainījām nosaukumu no "Liepavota" uz "Vilkiem" un sākām dziļi, dziļi pētīt seno karavīru folkloru," stāsta Jānis Atis Krūmiņš. "Tādējādi mēs aptveram latviešu karavīru dzīvesziņu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Tā var izvērtēt lietas, aptvert, cik ļoti daudz ir mītu, kādas lietas, piemēram, man mācīja skolā, bet kas neatbilst patiesībai," piebilst Edgars Lipors.

Vīru kopai "Vilki" nupat tapis jauns videoklips "Tumšis bija, gaišis tapa", ar ko kolektīvs pauž savu noraidošo attieksmi par Latvijas zemes izpārdošanu ārvalstniekiem. "Mums ir nesakārtota likumdošanas par zemi, par mūsu zemes izpārdošanu. Šis jautājums tiek cilāts un līdz galam nav nospriests. Mēs par brīvo izpārdošanu, protams, esam pret. Šis klips ir tieši saistīts ar šo tēmu. Tai pašā laikā šis klips dziesmai, kas ir ļoti sena, ir izdevies ļoti labs un neatkarīgs, bet pamattēma, protams, ir tēvzemes mīlestība un vēlme nepārdot vienalga kam, īpaši jau mūsu nelabvēļiem," skaidro Edgars Lipors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti