Dienas ziņas

Vētra sapostījusi Jaungulbenes muižu

Dienas ziņas

Ventspilī eksaminē autobusu šoferus

Viļānos ar mūziku modina muižu

Viļānos ar mūziku modina muižu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēdējos gados Viļānu muižas ēka pieejama apskatei tikai no ārpuses. Un, lai atgrieztu muižas kungu mājai otro elpu, parkā pie tās 18.augustā notika brīvdabas mūzikas vakars. Tomēr jau drīzumā sāksies muižas tehniskā un mākslinieciskā izpēte, kā arī atjaunošanas darbi.

Pirmās ziņas par Viļānu muižu atrodamas 15. gadsimta beigu - 1495. gada - nomas līgumā, kur tā minēta ar Veļonas nosaukumu un pieder bruņiniekam. Tā kā muižas zemi veidoja vairāk nekā 49 000 hektāru, tā bija arī viena no lielākajām Latgalē. Laikam ejot muižas saimnieki mainījās un 19. gadsimtā tai blakus bija izveidota pat viena no trīs Krievijas impērijas linu vērpšanas fabrikām.

Šobrīd muižas kungu māja ir tukša, to skāris laika zobs un iekštelpas slēgtas, vien no ārpuses logus vēl rotā Viļānu mūzikas un mākslas skolas audzēkņu darbi. Tā kā muiža ir nozīmīgs kultūras un arhitektūras piemineklis, Viļānu pašvaldība vērsusies pēc finansiāla atbalsta 1300 eiro apmērā Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā.

"Mums ir piešķirts finansējums muižas tehniskajai izpētei. Tad nākošais solis būs muižas mākslinieciskā un vēsturiskā izpēte.

Taps arī projekts muižas restaurācijas darbiem, atjaunošanas darbiem," Viļānu novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Iveta Piziča.

Viņa gan norādīja, ka lai realizētu projektos paredzētos nākamos soļus – muižas māksliniecisko izpēti, būvniecības un atjaunošanas darbus – šobrīd tiek meklētas papildus finansējuma iespējas.

Tikmēr muiža gaida māksliniekus. Viens no šādiem pasākumiem noritēja arī 18.augusta, kad Viļānu muiža tika modināta muzikālās noskaņās. Ideja par muzikāla vakara norisi muižas parkā attīstīta ar sociālo tīklu palīdzību un mākslinieki dalībai pasākumā pieteicās brīvprātīgi vai pēc draugu un paziņu mudinājuma. Viens no tiem, kas uzstājās bija arī Kārlis Kazāks. Viņš cer, ka mūzikas vakari šeit turpmāk notiks – regulāri.

Brīvdabas koncertā uzstājas mūziķis Kārlis Kazāks, gan citi interesenti, kam ir svarīgi, lai vēstures stāstiem apvītā vieta – kļūtu par vēl vienu Latgales reģiona 

"Šis senais stāsts – muiža – ienes kaut kādu tādu savu kultūras saliņu. Es domāju, ka tā būtu forša tradīcija.

Protams, es gan, nezinu, kā ziemā, bet ir jau arī cimdi un cepures," sacīja mūziķis. Viņš arī mēģinājis dziedāt latgaliski, "cik nu mākot". 

Latgales reģionālās televīzijas uzrunātie viļānieši uzsver, ka šāda veida – brīvdabas koncerts – sen nav rīkots un muižas ēka ar tai apkārt esošo parku novadā ir tam vispiemērotākā vieta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti