Dienas ziņas

Ceļā dodas ekspedīcijas "Monblāns" dalībnieki

Dienas ziņas

Aucē sagruvusi neapdzīvota daudzdzīvokļu ēka

Vēsturisko ērģeļu svētki skan Viļakā

Viļakā izskanējuši otrie vēsturisko ērģeļu svētki «Latvija – ērģeļu zeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Latvija – ērģeļu zeme” – ar šādu motīvu un ērģeļu mūzikas meistaru koncertiem un nodarbībām par šī instrumenta restaurāciju  kopš maija visā valstī rit vēsturisko ērģeļu svētki.

Latvijā kopumā ir aptuveni 300 vēsturiskās ērģeles, tomēr lielākā daļa no tām nav skanošas. Viļakas katoļu baznīcā koncertu sniedza  mākslinieks no Nīderlandes ar mērķi ziedojumus ieguldīt Liepājas Svētās Annas luterāņu baznīcas ērģeļu atjaunošanā.

Viļakas katoļu baznīcā ērģeles spēlē Gijs van Šonhovens no Nīderlandes. Programmā iekļauti gan Baha, Medelszona un citu autoru skaņdarbi, gan paša ērģelnieka improvizācijas, un tas ir viens no otro vēsturisko ērģeļu svētku “Latvija – ērģeļu zeme” koncertiem. Ērģelēm Viļakā ir vairāk nekā 120 gadi.

Kā pastāstīja Viļakas Vissvētās Jēzus sirds katoļu baznīcas ērģelniece Inita Raginska, Viļakas katoļu baznīcā ērģeles uzstādītas 1895.gadā – vien četrus gadus pēc baznīcas celšanas. Ērģelēm esot 22 reģistri.

Savukārt Vissvētās Jēzus sirds katoļu draudzes prāvests Guntars Skutelis uzsvēra: “Pirms kādām divām nedēļām tās tika uzpucētas, tad tās sāka izdot skaņu.

Mēs arī vēlamies, lai šie mākslinieki pievērš uzmanību ne tikai mūsu ērģelēm, bet arī visām Latgales un Latvijas ērģelēm.”

Šajā reizē visi koncertā iegūtie ziedojumi paredzēti Liepājas Svētās Annas evaņģēliski luteriskās baznīcas ērģelēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti