Kultūras ziņas

Festivāls "Arēna" aicina saklausīt nākotni

Kultūras ziņas

Pasniegtas Mākslas akadēmijas balvas

Leonīdam Vīgneram – 110

Vīgnera 110.jubilejā Rakstniecības un mūzikas muzejs lepojas ar plašu komponista arhīvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izcilajam latviešu diriģentam, komponistam un pedagogam Leonīdam Vīgneram 9.novembrī  svinama 110. jubileja. Tam par godu viņa meita Daina Vīgnere teju visu aizvadīto vasaru pavadījusi tēva dzīvoklī Bruņinieku ielā, kārtojot, šķirojot un atlasot retus un vērtīgus nošu izdevumus, dokumentus un citas Vīgneram piederējušas lietas, ko nodeva dāvinājumā  Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai (JVLMA), Nacionālajai operai un baletam (LNOB), Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO) un Rakstniecības un mūzikas muzejam (RMM).

Nošu, mākslas un daiļliteratūras izdevumu kolekcionēšanas, klasificēšanas un arhivēšanas kaislība bijusi jūtama visā Vīgnera dzīvoklī, kurā viņš ar ģimeni mita 62 gadus. Dažā istabā diriģenta nošu kaudzes slējušās pat divu metru augstumā. Tagad liela daļa nonākusi Latvijas kultūrizglītības iestādēs, orķestru bibliotēkās un arī RMM. Galvenā uzskaitvede bijusi Vīgnera meita Daina Vīgnere.

„Šo arhīvu kārtojot, mani daudzas lietas pārsteidza. Viena no tām – cik ļoti viņu interesēja dzeja.

Tagad tikai redzu, cik ļoti liela viņa un mammucītes dzīvē bija dzeja. Otrs bija ārkārtīgi intensīvais darbu daudzums [aizvadītā gadsimta] 30. gados. Tajos gados bija ļoti daudz garīgo koncertu, kas ir ārpus vēl laicīgajiem. Cik daudz kolektīvus viņš ir vadījis, cik daudz ir strādājis! Un arī mātes un tēva garīgā tuvība izpaudās privātā sarakstē. Es redzu, cik ļoti viņi bija vienoti savā pasaules uztverē un cik ļoti smalki analizēja visus notiekošos procesus,” norāda Vīgnere.

Tūkstošos skaitāmi reti nošu izdevumi, rokraksti, pat mēbeles saņēmis RMM. Muzeja dāvinājumu pārzinātāji zina stāstīt, ka apjomīgajā  kolekcijā ietilpst lietas no trīs gadu simteņiem. Tiesa, Vīgnera vedekla uzskata, ka lietderīgāk būtu bijis dzīvoklī, kas gan ģimenei nav piederējis, izveidot memoriālo muzeju, kuru studenti, mūziķi un pētnieki varētu lietot tikpat labi kā tagad, kad Leonīda Vīgnera krājumi izdalīti dāvinājumos.

„Tā bija tā unikalitāte, ka dzīvoklī bija savāktas 80 gadu garumā šīs liecības gan par Vīgnera dzīvi, gan par dzimtu, gan dažādas personīgās mantas, gan radošās darbības apliecinājumi. Un tas viss bija vienkopus.

Tagad, kad tas tiek transformēts pa plašo sabiedrību, nav vairs vienotās vienkopus sajūtas, kas vēlāk pēc gadiem būtu interesanta un raksturotu ne tikai pašu profesoru, bet arī viņa dzimtu.”

Toties Andreja Upīša memoriālajā  muzejā  izveidota izstāde  „Mūzikas caurvīts mūžs”, kas veltīta diriģentam un komponistam Leonīdam Vīgneram.

Jau ziņots, ka RMM dāvinājumā no Vīgneru dzimtas saņēmis ļoti plašu Vīgnera arhīvu. To veido vairāk nekā 10 000 vienību, kas sniedz vērtīgas liecības ne tikai par Vīgnera personību, bet arī laikmeta norisēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti