Vidzemē atjaunos muižas, parkus, pilis un torņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uzreiz astoņas Vidzemes pašvaldības atjaunos un attīstīs deviņus kultūrvēsturiskā mantojuma objektus, radot vietu jauniem kultūras un tūrisma pakalpojumiem, vēsta Kultūras ministrija.

Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansēta projekta “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros kultūrvēsturiskais mantojums būs atjaunots Siguldā, Valmierā, Cēsu novadā un citviet.

Paredzēts, ka kultūrvēsturiskais mantojums būs atjaunots Siguldas Jaunajā pilī, kur renovēs tās unikālo 1930. gadu interjeru un telpu plānojumu. Tur arī būs izveidots informācijas punkts, kā arī nodrošināta iespēja uzkāpt skatu tornī, kurā vieta atradīsies arī mākslas darbu galerijai.

Tāpat Valmierā tiks konservēta un restaurēta viduslaiku pils un no jauna būvēts pils kultūrvides centrs. Savukārt Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcai tiks restaurēta un atjaunota torņa iekštelpa, lai padarītu torni pieejamāku un ļautu apmeklētājiem aplūkot tā zvanu un pulksteņa mehānismu. Rubenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs atjaunota fasāde, rekonstruēti koka soli, lai ziemas laikā tos būtu iespējams apsildīt, bet baznīcas ieeja tiks pielāgota cilvēku ar kustību traucējumiem vajadzībām.

Savukārt Cēsu viduslaiku pils kompleksā tiks restaurētas un konservētas pils apdraudētās daļas un to autentiskās konstrukcijas. Tāpat būs labiekārtota dārza teritorija. Toties Cēsu Svētā Jāņa luterāņu baznīcā projekta restaurācijas darbi ļaus uzlabot ēkas tehnisko stāvokli un apmeklētājiem atvērt baznīcas torni, kas pašlaik drošības apsvērumu dēļ ir slēgts.

Āraišu arheoloģiskajā parkā tiks izbūvēts jauns multifunkcionāls apmeklētāju centrs un Latvijas eksperimentālās arheoloģijas centrs, tā nodrošinot arī iespēju eksponēt arheoloģiskajos izrakumos atrastos unikālos oriģinālpriekšmetus.

Toties Ungurmuižas kompleksā būs izveidota apkures un siltumapgādes sistēmas divās muižas kompleksa ēkās – Kungu mājai un Vecajai skolas ēkai. Papildus tam būs atjaunots vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis – leduspagraba ēka. Bet Ērģemes pilsdrupās plānots restaurēt pils Ziemeļu torni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti