VIDEO: Kanādiešu vēsturnieces Mārgaretas Makmilanas lekcija Jesajas Berlina dienā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

26. novembrī Rīgā vienpadsmito reizi tiks atzīmēta Jesajas Berlina diena. Kā ierasts, pasākuma centrālais notikums būs Jesajas Berlina piemiņas lekcija, kuru šoreiz lasīs kanādiešu vēsturniece Mārgareta Makmilana (Margaret MacMillan). Covid-19 pandēmijas radīto apstākļu dēļ lekcija notiks tiešsaistē.

Jesajas Berlina piemiņas lekcijas tiešraide sāksies pulksten 19.00 ar Jesajas Berlina dienas goda patroneses un bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ievadvārdiem. Lekcija notiks angļu valodā un tiks translēta arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Šie notikumi sākotnēji bija plānoti 23. martā, taču tos nācās atcelt valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa dēļ. 26. novembrī atliktā Jesajas Berlina diena beidzot notiks, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem kā Latvijā, tā pasaulē.

Kopš 2009. gada, kad Berlinam būtu apritējuši 100 gadi, Rīgā ik gadu tiek rīkota Jesajas Berlina diena, kuras galvenais notikums allaž ir kāda starptautiski atzīta akadēmiķa, autora vai viedokļu līdera lekcijas priekšlasījums. Šogad Jesajas Berlina dienā uzstāsies kanādiešu vēsturniece Mārgareta Makmilana ar lekciju “Jesaja Berlins, vēsture un mūsdienu pasaule”. Makmilana ir profesore Toronto Universitātē un profesore emeritus Oksfordas Universitātē. Viņa ir viena no mūsdienu vadošajām ekspertēm starptautisko attiecību vēsturē, īpaši lielu uzmanību savā pētnieciskajā darbā un publikācijās veltot Pirmajam pasaules karam un starptautiskajām miera sarunām tā izskaņā. Viņas slavenākā grāmata ir "Miera nesēji: 1919. gada Parīzes Miera konference un tās centieni izbeigt karu" (2001).

Jesajas Berlina dienu Rīgā rīko fonds atvērtai sabiedrībai “DOTS”, Jesajas Berlina biedrība un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākuma norisi atbalsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Pēc 26. novembra Latvijas Nacionālajā bibliotēkā dibinātais Jesajas Berlina centrs pārņems Jesajas Berlina dienas rīkošanu no fonda “DOTS”. Centra iecere ir nodrošināt regulāru pasākumu programmu, kas sabiedrības apziņā stiprinātu Berlina saikni ar Rīgu un popularizētu viņa idejas un filozofiju. Pasākumi ietvers publiskas diskusijas un lekcijas, sadarbību ar vietējām augstskolām un Oksfordas universitātes Vulfsona koledžu, Berlina darbu tulkošanas projektus un citas ieceres.

Lekcijas tiešraide būs skatāma arī Jesajas Berlina centra mājaslapā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas mājaslapā, LSM.lv "Facebook" lapā, kā arī Jesajas Berlina centra un Fonda “DOTS” “Facebook” lapās, kur tiešsaistes klausītāji varēs uzdot lektorei jautājumus rakstiski.

Par Jesaju Berlinu

Filozofs un ideju vēsturnieks Jesaja Berlins (1909–1997) ir viens no 20. gadsimta nozīmīgākajiem un atzītākajiem politikas teorētiķiem. Viņš dzimis un līdz 1915. gadam dzīvojis Rīgā, Alberta ielā 2A. Sākoties Pirmajam pasaules karam, ģimene pārcēlusies uz Pēterburgu, bet vēlāk, pēc boļševiku revolūcijas, – uz Lielbritāniju, kur Berlins nodzīvojis atlikušo dzīvi. Pabeidzis studijas Oksfordas Universitātē, Berlins tur kļuva par profesoru un vēlāk – par jaundibinātās Vulfsona koledžas pirmo prezidentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti