VIDEO: #dodmākslaielpot – mākslinieki protestē pret 2021. gada nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Reaģējot uz jauno nodokļu reformu, dažādu mākslas jomu pārstāvji ar videovēstījuma palīdzību veikuši publisku protestu, aicinot ikvienu, kam rūp Latvijas kultūras nākotne, ar savu parakstu atbalstīt iniciatīvu "Par 2021. gada nodokļu reformas atcelšanu".

Videomākslas darbu “#dodmākslaielpot” radījusi režisore Jūlija Kova. Autori skaidroja: "Tas ir mākslas protesta projekts pret jaunās nodokļu reformas ieviešanu Covid-19 pandēmijas laikā pēc tam, kad vairāk nekā gadu stingro epidemioloģisko ierobežojumu rezultātā ļoti liela daļa cilvēku palika bez darba un gandrīz pilnībā tika apstādināta vairāku sfēru darbība, it īpaši mākslas un kultūras jomā."

Protesta akcijā piedalījušies Latvijā zināmi mākslinieki: aktieri Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Ieva Florence-Vīksne, Maksims Busels, Agnese Cīrule, Elza Gauja, režisori Andris Gauja, Matīss Kaža, gleznotājs Kaspars Zariņš, mūziķi no grupām “Jumprava” un “DaGamba”, Ozols, rolands če, Patrisha, VIŅA, Aminata, Agnese Rakovska un Johnyboy.

Radošo profesiju pārstāvji – mūziķi, aktieri, mākslinieki, dejotāji, kino profesionāļi – kopā ar citu saistīto profesiju pārstāvjiem un citiem mazo un vidējo biznesu darbiniekiem pandēmijas laikā visvairāk izjutuši stingro ierobežojumu sekas un nespēj maksāt paaugstinātas nodokļu maksas īpaši, ja runa ir par minimālajām sociālajām iemaksām no nesaņemtajiem ienākumiem, pauda akcijas veidotāji. Viņi norādīja, ka "projekta "#dodmākslaielpot" mērķis ir tapt saklausītiem no likumdevēju varas puses un aicināt uz sapratni, ka

ekonomikas atjaunošana uz radošo industriju un jau tā finansiāli cietušo saistīto profesiju darbinieku rēķina nav izeja no situācijas, bet gan nākotnes nozagšana Latvijas kultūrvidei."

“Tautai bez kultūras nav nākotnes,” teic aktrise un režisore Rēzija Kalniņa. “Iedzīvotāji bez kultūras kļūst viegli manipulējami, viņu dzīvi sāk noteikt tikai instinkti. Valsts bez kultūras kļūst par patērētājvalsti. Vai to mēs gribam? Kļūt par biorobotiem? Pievienojies, lai tavā dzīvē būtu emocijas, jūtas – viss, kas tevi dara par cilvēku!”

Akcijas veidotāji akcentēja, ka 2021. gada nodokļu reforma ataino likumdevēju neizpratni par radošās profesionālās darbības specifiku:

"Radoša darba process nav ierakstāms standarta darba dienas reglamenta rāmī.

Autordarbu radītāji un izpildītāji gūst neregulārus un ne vienmēr prognozējamus ienākumus, kas automātiski neļauj viņus uzskatīt par saimnieciskās darbības veicējiem."

Pēc iniciatīvas veidotāju domām reforma kultūrvidei un citām ietekmētajām sfērām sarežģītā laika posmā tiek īstenota uz mazāk aizsargāto cilvēku rēķina, tiešā veidā pamatīgi ietekmējot mikrouzņēmumu un SIA darbiniekus, patentmaksātājus, autoratlīdzību saņēmējus un pašnodarbinātos.

Dziedātāja Patrisha atzina, ka pandēmijas ierobežojumi lieguši iespēju realizēt iesāktus projektus, koncertēt un nodarboties ar māksliniecisko darbību, kas mudinājis meklēt citus ienākumu avotus. Dziedātāja Aminata piebilda, ka

“arī jaunā nodokļu reforma daudziem liedz iespēju radīt mākslu un liek koncentrēties tikai uz izdzīvošanu, meklējot citus naudas pelnīšanas veidus".

“Mēs – radošo profesiju pārstāvji – esam apvienojušies, lai atbalstītu visus no stingrajiem ierobežojumiem cietušos un apstādinātu nodokļu neprātu pandēmijas laikā!” saka video "#dodmākslaielpot" režisore Jūlija Kova. “2021. gada nodokļu reforma būs Latvijas kultūras dzīves krahs kā tagadnē, tā nākotnē. Jaunais video radīts visu to vārdā, kurus skar šī ārpusprāta reforma. Šī valsts rada daudzus talantus, bet šiem talantiem nepieciešams loģisks atbalsts, tāpat kā bērnam nepieciešami vecāki.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti