Dienas ziņas

Rēzeknē trūcīgie saņem siltas pusdienas

Dienas ziņas

Andrejsalā nodeg riepu noliktava

Vidagā atklāta āra lasītava

Vidagā atklāta āra lasītava

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Decembra nogalē netipiski sezonai Apes novada Vidagas bibliotēkas pagalmā atklāta āra lasītava. Lai arī tās izmantošana varētu šķist piemērotāka vasarai, vietējie saka – ačgārni nav nepareizi. Āra lasītavas idejas autore ir Vidagas bibliotēkas vadītāja, kura iedvesmojusies no Amerikā ieviestas kustības.

Vidagas bibliotēkas pagalmā izveidotā āra lasītava ir plaša terase ar soliņiem, galdu, kā arī plauktu grāmatām un presei. Šur tur Latvijā jau pieejamas vasaras āra lasītavas, tomēr Vidaga ir pirmā, kas to atklāj ziemā. Tā kā bibliotēka atrodas vienā ēkā ar medicīnas punktu, bieži vien apmeklētāji izteikušies, ka, gaidot rindā pie ārsta, gribētu arī kaut ko palasīt un uzturēties ārā, jo iekštelpās ir šaurs. Tā no ierosinājumiem par soliņiem, vēlāk domājot arī par aktivitātēm bērniem, attīstījās ideja par āra lasītavu.

“Grāmatu plaukts būs piepildīts ar grāmatām visu laiku, tās būs no bibliotēkas fonda norakstītās grāmatas, cilvēki varēs nest savas grāmatas, ir jau, kas ir atnesuši, ir kāda kundzīte, kas pārcēlās un maisus ar grāmatām atdeva, tā kā mums ir krājumi, ar ko piepildīt plauktus,” stāsta Vidagas bibliotēkas vadītāja Aira Mūrniece.

“Apes novadā ir ļoti daudz radošu kultūras darbinieku, iestāžu vadītāju, un viena no tādām ir Vidagas bibliotēkas vadītāja Aira, kura tiešām loloja šo ideju par āra lasītavu, un, kā jau viņa pastāstīja, šī ideja izauga no tā, ka vajag soliņu, uzklausot iedzīvotājus, pēc tam tādu kā grāmatu namiņu un beigās veselu pasaku terasi, kā jūs šovakar redzējāt,” papildina Apes novada pašvaldības aģentūras "Apes Kultūras un tūrisma centrs" direktore Iveta Kovtuņenko.

Lai izmantotu āra lasītavu, cilvēkiem nav obligāti jāienāk bibliotēkā – tā ir brīvi pieejama ikvienam un jebkurā laikā. Plānots, ka tā būtu arī laba atpūtas vieta tūristiem, kuri brauc ne vien apskatīt Apes novadu, bet vasarā arī laivot pa Gauju, kas atrodas pavisam netālu.

“Mēs vēlamies atšķirties no visiem pārējiem, tāpēc ka Ziemassvētkos mums nav sniega, un mēs ejam laikam līdzi – laiks kļūst siltāks un tāpēc mēs vēlamies pievērst uzmanību tam, ka āra lasītavu var izmantot arī ziemā, jo pats galvenais ir pareizs apģērbs, nevis nepatīkami laikapstākļi,” saka Virešu pagasta pārvaldes vadītājs Armands Būda.

Popularizējot publisko lasītavu kustību, Vidagā atvērts vēl viens grāmatu plaukts ar soliņu pie skolas, kā arī Virešos pie Saietu nama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti