Kultūras ziņas

Tiešsaistē vērtē filmu idejas

Kultūras ziņas

Ziedonis. Lācis. Vīrieši

Vēstures muzejs piedāvā virtuālās ekskursijas

Vēstures muzeja izstādi «Latvijas gadsimts» iespējams iepazīt virtuālu ekskursiju ciklā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms nepilniem trim gadiem, Latvijas simtgades gadā, Nacionālajā vēstures muzejā durvis vēra vērienīga izstāde “Latvijas gadsimts”, kas daudzpusīgi atklāj Latvijas vēstures līkločus. Muzeja telpās tā atradīsies vairs tikai pāris mēnešu. Šobrīd klātienē to apmeklēt nav iespējams, tāpēc tiem, kuri to nav redzējuši, muzejs piedāvā virtuālas ekskursijas.

Līdz šī gada maijam, kad izstādi “Latvijas gadsimts” plānots slēgt, piecu ekskursiju ciklā to būs iespēja apmeklēt virtuāli, turklāt ar vēsturnieku stāstījumu. Ekskursiju tūre sākās 9. martā ar stāstu par migrāciju Latvijas vēsturē.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieks Toms Ķikuts par ekskursijas tēmu stāsta: “Tas ir viens no visietekmīgākajiem faktoriem, kas mūs veidojis tādus, kādi esam. Tas nosaka kontaktus, mūsu priekšstatus, ko gūstam ārpus Latvijas un no tiem, kas šeit ir ieceļojuši. Ja vēl paņemam klāt ideju migrāciju, tas ir vēl plašāk. Var teikt, ka tas, kopsakarā ar kaut kādām mūsu nemainīgajām, pastāvīgajām vērtībām, ir tas, kas mūs virza uz priekšu.”

Apmēram stundu garo ekskursiju vada vēsturnieki Toms Ķikuts un Ieva Vītola. Viņa iepazīstina ar eksponātiem, kas izstādes kontekstā stāsta par pārceļošanu, ieceļošanu un aizceļošanu.

“Teiksim, ir brīnišķīgs eksponāts no Kara muzeja – Pirmā pasaules kara lāde. Arī priekšmetu kopums – mantas, kas ņemtas līdzi trimdā vai dodoties izsūtījumā. Tās ir gan praktiskas, gan emocionālas un simboliskas kā piemiņa no dzimtenes,” ar eksponātiem iepazīstina Ieva Vītola. “Šādi vai līdzīgi stāsti ar personisko pieredzi, man liekas, tieši gan patīk cilvēkiem, gan arī ļoti parāda dzīvās vēstures un personīgās vēstures aspektu.”

Virtuālās ekskursijas tiek rīkotas tiešsaistē vēstures muzeja “Facebook” kontā, un apmeklētājiem būs iespēja arī uzdot jautājumus. Plānots, ka līdz 13. aprīlim notiks vēl četras interneta ekskursijas vēsturnieku vadībā. Tās būs par tēliem un simboliem, indivīda un varas attiecībām, paaudžu un ideju maiņu, kā arī par kara laikiem Latvijas vēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti