Dienas ziņas

Ogrē atklāj vides objektu "Ukrainas vainags"

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Aicina rakstīt literāros darbus tāmnieku dialektā

Ventspils muzejs mudina rakstīt literārus darbus tāmnieku dialektā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviešu literārās valodas izruna esot meklējama Jelgavas apvidū, bet Latgalē, Vidzemē un Kurzemē var sastapt vairākus simtus dažādu latviešu valodas izlokšņu. Lai saglabātu tāmnieku dialektu, Ventspils muzejs rīko literāro darbu konkursu, aicinot rakstīt dzeju un prozu ventiņu izloksnē. Šā gada konkursa uzvarētājs gan nav dzimis Ziemeļkurzemē, bet dialektu apzināti lieto ikdienā.

Ventiņ vālod jeb ventiņmēl ir viens no trim dialektiem, kas saglabājies Latvijā. Valodnieki to klasificē kā lībisko jeb tāmnieku dialektu, kurā taupīgi lieto locījumus un norauj galotnes. Tas sastopams Kurzemes ziemeļos līdz pat Talsiem un Kandavai.

Lai nezaudētu šo latviešu valodas dialektu, reizi divos gados Ventspils muzejs aicina rakstīt ventiņmēlē. Konkursam ar nosaukumu "Pe mums ventiņes" var tikt iesniegti darbi prozā, dzejā vai jebkurā citā formā, kas krietni sarežģī darbu žūrijai. Kā skaidro Ventspils muzejā, kopš 2004. gada šim konkursam darbus visbiežāk iesnieguši vecāka gadagājuma cilvēki, kuri dzirdējuši šo valodu bērnībā, bet šogad desmit autoru vidū arī jaunāki.

Ventspilniece Tabita Saulīte stāsta: "Man vienmēr ir paticis, kad esmu ventiņus satikusi, ka viņi kaut ko norauj. Un kad es mācījos augstskolā, tad es visur, pie aizstāvēšanām lietoju ventiņvalodu, lai redz, ka es no turienes."

Latvijā fiksētas 500 valodas izloksnes, un tādas ir arī tāmnieku dialektā. Arī konkursam iesūtītajos darbos ieskanas Popes, Ances, Zlēku, Talsu puses izloksnes.

Šogad Ventspils muzeja žūrija par veiksmīgāko literāro darbu tāmnieku dialektā atzina Ulda Saulīša peršas. Tā viņš pats dēvē dzejoļus, ko raksta. Uldis Saulītis nav dzimis ventiņpusē, dialektu viņš ir dzirdējis no vecmāmiņas.

Ventspils muzejs ir atbalstījis arī filologa Ulda Grīnberga ventiņvalodas gramatikas  rokasgrāmatas  izdošanu, kas varētu būt noderīga ikvienam, kas vēlas iepazīt Ziemeļkurzemes dzirkstošo dialektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti