Labrīt

Pašvaldības: Apkures un mākokļa pabalstu apstrādē trūks darbinieku. Pabalsti aizkavēsies

Labrīt

Ukrainas iedzīvotāju darba biržā gan piedāvājums, gan pieprasījums saglābājas augsts

Ventspilī Ukraiņu kultūras dienu laikā gaidām emocionāls koncerts

Ventspilī ukraiņu kultūras dienu laikā gaidāms emocionāls koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz 14. augustam Ventspilī norisināsies ukraiņu kultūras dienas "Es atbalstu Ukrainu". Pasākumu norise paredzēta ar krāšņu un daudzveidīgu programmu. Ventspilī ieradušies arī vairāki kolektīvi no Ukrainas, kuri 12. augusta vakarā uzstāsies koncertzāles "Latvija" amfiteātrī. Kā īpašie viesi ukraiņu kultūras programmu kuplinās pašmāju grupa "The Sound Poets".

Koncertzāles "Latvija" amfiteātrī notiek mēģinājumi pirms piektdienas vakarā gaidāmā koncerta. Ukraiņu kultūras dienas pilsētā notikušas arī citus gadus, taču šoreiz tām ir skaudrs kara darbības fons. Ventspils valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora vietniece izglītības un kultūras jautājumos Ineta Tamane stāsta par ukraiņu kopienu pilsētā: "Man ir zināms, ka šobrīd pilsētā dzīvo ap 2000 ukraiņu. 1700 bija līdz 2016. gadam, ir nākuši klāt abu karadarbību laikā – gan 2014. gadā, gan šobrīd. Šobrīd tie ir ap 2000 cilvēku pilsētā. Cilvēki satiekas un kopj savas tradīcijas, un viņiem ir svarīgi būt ar savu vārdu, ar savu teikumu un viesmīlīgi uzņemt tos 600 bēgļus, kuri šobrīd mitinās mūsu pilsētā kara laikā.

Ukraiņu dienām ir savs vēstījums, mēs kā pašvaldība to sajūtam un atbalstām."

Inetai Tamanei acīs sariešas asaras, kad viņa sāk runāt par ansambļiem un māksliniekiem, kas ieradušies no Harkivas. Tā būs gan tradicionālā tautas mūzika un deja, gan mūsdienu deja un dziesma, plaša un daudzveidīga programma. "Es domāju, ka tas būs ļoti interesanti arī ventspilniekiem, nebūs vienveidīgi, būs ļoti dažādi. Galvenais, lai tas būtu emocionāli un aizskartu stīgas," teic Tamane. "Ticiet man, vakar sagaidīt šos Harkivas bērnus, apzinoties, ko viņi ir piedzīvojuši un redzējuši, braucot cauri visai Ukrainai, pat grūti smaidīt, nezinu ko teikt. Mēs priecājamies par ziediem, par sakopto pilsētu un par jūru, bet patiesībā [paliek] kaut kas neizrunāts, pat īsti nezinu, ar kādiem vārdiem viņus sagaidīt."

"Sarunājoties, staigājot pa pilsētu, stāstīju, kā ukraiņi tiek uzņemti un kur viņi dzīvo, kādi ir apstākļi. Es arī teikšu, ka bērni ir izcili pieklājīgi, inteliģenti, kas mani nevis pārsteidza, bet es to pamanīju. Mums arī šis tas ir jāmācās, kā kultūra mūsos tiek ienesta," turpina Tamane.

Ukraiņu kultūras dienas rīko Ventspils ukraiņu biedrība "Kobzar". Tās atbalsta Ventspils pašvaldība, Ventspils Kultūras centrs un Sabiedrības integrācijas fonds. Ukraiņu dienas rīko jau vairākus gadus. Biedrības vadītāja Marija Antonova saka, ka te mums ir Ukrainas otrā fronte, domājot un rūpējoties par Ukrainas cilvēkiem:

"Ar ukraiņu dejām un dziesmām atbalstām Ukrainas karavīrus, Ukrainas tautu un šoreiz izstrādājām plašāku programmu.

Atklāšana notiks Ventspils koncertzāles amfiteātrī, sestdien pasākums notiks arī tirgus laukumā, būs koncertprogramma, un tur tradicionāli vāram zupu, būs trīs veida boršči."

Uz Ventspili atbraucis Harkivas Valsts kultūras akadēmijas mūsdienu deju ansamblis "ESTET". Ansambļa vadītāja ir pateicīga, ka jaunajiem cilvēkiem ir iespēja izrauties no karadarbības apstākļiem kaut uz laiku. Ansambļa vadītāja Jevgēnija Janina Ledovska stāsta, kā viņi sagaidīti Ventspilī: "Mēs braucām ilgi – divas dienas, sākumā ar vilcienu, pēc tam ar autobusu, tagad mēs gatavojamies festivāla koncertiem, kas turpināsies vairākas dienas. Protams, mēs šeit jūtamies labi un mums patīk, jo šeit nebombardē, te ir klusi un mierīgi, te nav nekādas agresijas.

Mūs ļoti silti un dvēseliski sagaidīja."

Uz jautājumiem par dzīvi un darbu Harkivā, no kurienes atbraukuši topošie horeogrāfi, ansambļa vadītāja stāsta par jauniešu sajūtām, dzīvojot karadarbības apstākļos: "Protams, bērniem ir ļoti grūti. Pieaugušie uztraucas par savas ģimenes un tuvinieku drošību, bet jauniešiem un bērniem ir kaut kā jādzīvo. Mierīgas dzīves nav, ir ierobežotas satikšanās ar draugiem. Tagad izbraukt ārā ir kā svaigs malks gaisa jauniešiem. Mēs ceram, ka uzvara būs mūsu, mēs esam stipri, un mums viss būs labi!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti