Kultūras ziņas

Eduardam Smiļģim - 130

Kultūras ziņas

LUX Kino balva filmai "Tonijs Erdmanis"

Kā virzās VEF Kultūras pils rekonstrukcija?

VEF Kultūras pili Rīgas dome gatava atjaunot arī bez ES naudas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Satraukumam par VEF Kultūras pils rekonstrukcijas finansējumu neesot pamata, tā Latvijas Televīzijas “Kultūras ziņām” apliecināja Kultūras ministrijā, pieļaujot, ka termiņu pagarināšana un projekta sadārdzināšanās gan ir neizbēgama. Ja pils netiks pie Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, Rīgas dome gatava VEF Kultūras pils rekonstrukciju pabeigt par saviem līdzekļiem.

VEF Kultūras pils parādes kāpnes un galvenā ieeja izrādās celta uz smilšu kaudzes un būvgružiem, kas tagad jāmaina un jāstiprina. Zem nolietotā otrā stāva gaiteņa parketa atklājas vājākas šķiras dēļi, par ko lēmums vēl jāpieņem - atjaunot vai mainīt. Izrokot trīsarpus metrus dziļu pagrabstāvu pils foajē, kur pēc pils atdzimšanas atradīsies labierīcības un tehniskās telpas, atklājās, ka majestātiskās kolonnas turas uz nepiemērotiem blokiem. Tie ir apstākļi, kas paildzinās un sadārdzinās rekonstrukciju, pārliecināts būvuzraugs.

“Pašreizējā momentā grafiks tiek pārskaņots jau trešo reizi, un mēs ceram, ka līdz mēneša beigām mēs to grafiku varēsim sakārtot, bet tas būtiski ietekmē tempu. Sadārdzinājums ir neizbēgams. Tagad ļoti liels uzsvars tiek likts uz skatuves sagatavošanu ar gaismu, skaņām, mehānismu,” norāda VEF Kultūras pils galvenais būvuzraugs Oļģerts Jurgensons.

Izskanējušās bažas, ka Eiropas Savienības fondu līdzekļus pils rekonstrukcijai varētu arī neiegūt, šonedēļ vairs neatbilstot patiesībai.

VEF Kultūras pils rekonstrukcijai nepieciešami aptuveni 11 miljoni eiro.

Gandrīz piecus miljonus eiro iegulda Rīgas dome, vairāk nekā seši miljoni ir gaidāmais Eiropas fondu finansējums. No šīs summas aptuveni četrus miljonus piesaistīs Kultūras ministrija no Eiropas fondiem degradēto teritoriju attīstībai, vēl divus atvēlējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš norāda, ka viņam ir grūti saprast, par ko “bija tas cepiens un virsraksti par to, ka VEF kultūras pils finansējums ir apdraudēts, tomēr īsti neatbilst realitātei."

Ja piepildīsies pesimistiskākās prognozes, Rīgas dome savu īpašumu, VEF Kultūras pili, atjaunos par saviem līdzekļiem.

"Ja nebūs teorētiski piešķirts finansējums, mēs to atjaunosim par savu naudu. Tas nozīmē, ka mēs uz šo summu mazāk remontēsim citus objektus – slimnīcas, skolas un bērnudārzus," uzsver Rīgas Domes Īpašumu departamenta vadītājs Oļegs Burovs.

Pusgadsimtu seno ēko pēc pirmā ievērojamā remonta apmeklētājiem un 50 mākslinieciskajiem kolektīviem plāno atklāt nākamā gada 18. novembrī.

Ziņots, ka ņemot vērā neskaidrību par ES atbalsta griestiem kultūras celtņu atjaunošanai pastāv bažas par ES finansējuma piesaisti VEF kultūras pilij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti