Labrīt

Petraviča: Ministrija gatavo piedāvājumu noteikt garantēto minimālo ienākumu 109 eiro

Labrīt

NEPLP vadītājs: Sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus stiprinās informatīvo telpu

Vecrīgā atklāj reformācijai veltītu vides objektu

Vecrīgā atklāj Reformācijai veltītu vides objektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

3. septembrī Vecrīgā atklās reformācijas piecsimtgadei veltītu vides objektu – uz mūra sienas uzgleznotu tekstu no Svētajiem Rakstiem. Tas izveidots uz ēkas Mazajā Pils ielā 4, kurā savulaik strādājis izcilais Baltijas vēsturnieks Johans Kristofs Broce, bet pašreiz atrodas Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Virsvalde.

Darbs iekļaujas pirms trijiem gadiem uzsāktajā projektā “Reliģisks teksts kā vides objekts”. Reliģiskā teksta dizaina autore ir mākslas studente Viktorija Fofanova, bet tekstu gleznojusi restauratore Ieva Marta.

Uz mājas Mazajā Pils ielā 4 sienas uzgleznotais teksts atrodas virsvaldes ēkas iekšpagalmā, kur darbojas kafejnīca ar nosaukumu “Parunāsim.”

“Jā, šis pagalms ir, varētu teikt, tāds ļoti privāts pagalms ar kafejnīcu “Parunāsim” tepat tuvumā. Man liekas, ļoti atbilstošs nosaukums, jo ir, par ko parunāt. Un par pašu uzrakstu – liekas, ka tas varētu uzrunāt ļoti daudzus cilvēkus, kuri šeit ienāk un apgrozās. Šī ir arī viena no vietām Vecrīgā, kuru labprāt apmeklē tūristi,” stāsta Rīgas Doma pārvaldes projektu vadītājs Lauris Treijs.

“Arī kafejnīcas attieksme bija ļoti pozitīva. Arī viņi ieraudzīja uzreiz to vērtību, ka tas ir tikai un vienīgi pienesums klāt āra interjeram. Bet laikam jau galvenais, atsaucoties uz reformatora tēzēm, ir tas, ka vārds savā laikā sēts, cilvēku uzrunā. Un šis ir viens no tiem objektiem, kas tā varētu arī strādāt.”

Gleznotā teksta dizaina autore ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 4. kursa studente Viktorija Fofanova. Viņa stāsta, ka studenti pirms trim gadiem tika aicināti piedalīties konkursā, izstrādājot dizainu reliģiskiem tekstiem, un viņa ieguva 2. vietu. Citāti ar Bībeles tekstiem studentiem jau bija sagatavoti, atlika izvēlēties katram tuvāko.

“Kristus: Es esmu durvis, kas caur mani ieiet, tas taps izglābts. Tas ir tas citāts. Kad es to ieraudzīju, man tas likās tuvs, interesants, un uzreiz man galvā radās ideja, kā to varētu realizēt, spēlējoties tieši ar tekstu, ar teksta izmēru un teksta formām,” stāsta Viktorija Fofanova. “Kad atnācu uz šo vietu iekšpagalmā, sapratu, ka varētu to realizēt tieši uz šīs sienas kā grafiti, kā gleznojamu tekstu.

Te atrodas kafejnīca, cilvēki sēžot var to redzēt uzreiz, un, ja cilvēku tas ieinteresē, tad viņš izlasa, apdomā, jo vārdam ir spēks.”

Rīgā šis ir pirmais īstenotais teksta gleznojums, kas iekļaujas pirms trim gadiem uzsāktajā, Reformācijas piecsimtgadei veltītajā projektā “Reliģisks teksts kā vides objekts”.

Pirmā vieta, kur jau uz aizvadītā gada Ziemassvētkiem tika izveidots teksta objekts, bija Talsi. Tā dizaina autors ir Kristaps Šulcs, un viņa veikums redzams uz Talsu Kristīgā ģimeņu centra ēkas.

Visa lielā projekta iniciatore ir Latvijas Universitātes asociētā profesore Austra Avotiņa. Projekts balstās Mārtiņa Lutera idejās, ka Dieva vārdam ir jābūt pieejamam ikvienam, tāpēc arī projekts paredz, ka tieši reliģiski teksti pārtop par laikmetīgiem vides objektiem pilsētvidē, ainavās un interjeros.

Tekstu dizainu konkursa kārtībā izstrādājuši studenti, un iecerēts, ka līdzās jau tapušajiem objektiem radīsies vēl virkne jaunu līdz 2022. gadam, kad Latvijā atzīmēsim Reformācijas piecsimtgadi.

No kreisās: Viktorija Fofanova, Austra Avotiņa, Lauris Treijs
No kreisās: Viktorija Fofanova, Austra Avotiņa, Lauris Treijs

Austra Avotiņa atklāj: “Piemēram, vēl viens, ko mēs ceram Rīgā samērā īsā laikā realizēt, ir Brīvības ielā 62, Laubes mājā, kas pieder Jēzus baznīcai. Tur būs tādi baneri, kas uzrunās cilvēkus pie autobusu pieturas.

Mēs zinām, ka agrāk, arī 20. gadsimta sākumā, diezgan daudzām ēkām bija uzraksti, ar ko īpašnieki vēlējās uzrunāt garāmejošo publiku.

Piemēram, “Mans nams ir mana pils” un vēl citi. Arī senākos laikos, 17. un 18. gadsimtā, Rīgā ir bijis diezgan daudz uzrakstu, kas cilvēkus aicina pareizāk dzīvot, vienam otru mīlēt un tamlīdzīgi.”

Šādi teksta dizaina objekti ir gan tradīcijas turpinājums, gan vienlaicīgi laikmetīgs vaibsts pilsētvidē un ainavā, jo projekta autori lielu uzmanību pievērš tam, lai tie būtu mākslinieciski augstvērtīgi, stilistiski un kompozicionāli vienoti ar vidi, kur tie izvietoti, un lai tas būtu ikvienam saprotams sociālais dizains.

“Mūs uzrunā ļoti daudz attēlu un svešvārdu pilsētvidē, kurus mēs īsti nesaprotam, bet pieņemam to kā normu.

Un sociālā dizaina kontekstā ir ļoti svarīga šī grafiskā kultūra, tātad, lai tas būtu latviešu valodā, lai tas būtu izlasāms, skaidri redzams, piemērots konkrētai videi.

Par to visu mēs domājām,” norāda Austra Avotiņa. “Un pāri visam, protams, mērķis un ideja – Reformācijai 500 gadu. Esmu redzējusi ļoti daudzās Vācijas mazpilsētās, kā reformāciju uz katra stūra var sajust, redzēt un piedzīvot, un man likās, ka Rīgā, Latvijā mēs pārāk maz par to esam runājuši, un tad nāca šī lielā jubileja, kura Latvijā pa īstam tiks svinēta tikai 2022. gadā, un mēs ceram līdz šim laikam vēl vairākus projektus realizēt, lai tad šī Lutera izlolotā ideja par Dieva vārdu, kas ir pieejams visiem, realizētos pilnā mērā.”

Teksta gleznojuma uz ēkas sienas Mazajā Pils ielā 4 svinīgā atklāšana notiks 3. septembrī pulksten 16.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti