Kultūras ziņas

Induļa un Ārijas stāsts kustībā

Kultūras ziņas

Izdota grāmata par mākslinieku Ivaru Poikānu

Vecajam Stenderam veltīta pastmarka un monēta

Vecajam Stenderam – 300

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.augustā aprit 300 gadi kopš dzimis viens no Latvijas zināmākajiem Apgaismības laikmeta pārstāvjiem – Gothards Fridrihs Stenders jeb Vecais Stenders. Jau tuvākajās dienās gaidāmi vairāki jubilejai veltīti pasākumi. Tāpat savu atzinību latviešu kultūras kopējam ir izteikuši Latvijas Pasts un Latvijas Banka.

Šī ir kārtējā diena, kad Latvijas Pasta telpās pulcējas filatēlisti, lai pirmie apzīmogotu jubilejas pastmarku un aploksni. Pastmarkas, uz kuras attēlots Vecā Stendera profils, autore ir Arta Ozola-Jaunarāja.

"Šī pastmarka ir domāta ierakstītas vēstules sūtīšanai, tāpēc tās vērtība ir 1,39 eiro. Tirāža 30 tūkstoši, kas nav daudz, un tāpēc aicinu kolekcionārus pasteigties," uzsver Latvijas Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Filatēlists Nikolajs, jautāts, ko viņam nozīmē iegūt kolekcijā pastmarku ar Stenderu, teic, ka šo marku atsevišķi meizdalot, esot tikpat nozīmīga kā visas pārējās pastmarkas. Nikolaja kolekcijā ir visas valsts neatkarības laikā izdotās - ap 500 pastmarkas.

Par kolekcionāriem ir padomājusi arī Latvijas Banka, izlaižot Stenderam veltītu monētu. Tās mākslinieks Aigars Ozoliņš stāsta, ka ir nācies pastudēt literatūru, lai mazā formātā par Stenderu un Apgaismību pateiktu galveno.

"Uz vienas puses ir heliocentriskais globuss, otrā - zīmējums no "Augstas gudrības grāmatas", kur tēvs dēlam rāda, kā izskatās pasaule," stāsta mākslinieks Aigars Ozoliņš.

Monētas prezentācija gaidāma 4.septembrī, laikā, kad Gaismas pilī notiks gan zinātniskā konference, gan Stendera dabu izstāde.

Vecais Stenders bija izglītots Baltijas valstu mācītājs, valodnieks un latviešu laicīgās daiļliteratūras dibinātājs. Nozīmīgākie G.F.Stendera darbi ir „Jauna pilnīgāka gramatika” (Neue vollständigere lettische Grammatik), „Latviešu leksikons” (Lettisches Lexikon), kas ilgu laiku bija plašākā latviešu-vācu un vācu-latviešu vārdnīca, jauna tipa ābece „Jauna ABC un lasīšanas mācība” un pirmā ilustrētā ābece „Bildu ābice”, kā arī pirmā populārzinātniskā grāmata latviešu valodā „Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas”. Vecais Stenders bijis arī ģeogrāfijas profesors, viņš ir projektējis globusus un aprakstījis dažādus navigācijas paņēmienus. Neskatoties uz to, ka G.F.Stenders pēc tautības bija vācietis, uz viņa kapa akmens lasāms uzraksts „Latwis”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti