Varoņus pieminot – Lāčplēša dienas attālināto svinību ceļvedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lāčplēša dienu šogad atzīmējam ģimenes lokā, 11. novembrī savās mājās iededzot sveces un pieminot valsts brīvības cīņās kritušos kareivjus. Tomēr šai dienai veltīti koncerti un citi pasākumi notiek – tiešsaistē un televīzijā.

 “Veltījums Latvijai!”

Jūras spēku orķestra grupa “Vairogs” par godu valsts svētkiem ir sagatavojusi koncerta programmu “Veltījums Latvijai!”. Programmā iekļauti grupas “Vairogs” sacerēti skaņdarbi un pasaulē pazīstamu mūziķu kompozīcijas.

Koncerts būs skatāms Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Facebook” profilā 11. novembrī pulksten 21.00.

Grupas “Vairogs” vadītājs bocmanis Andris Ločmelis uzsvēra: “Šajā sarežģītajā laikā Jūras spēku orķestris vēlas pateikties saviem uzticamajiem klausītājiem un skatītājiem un iepriecināt, kaut arī attālināti.

Programma sagatavota, lai celtu mūsu visu pašapziņu un garīgo spēku.”

“Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”

Rīgas Latviešu biedrības un biedrības “Vilki” Lāčplēša dienas koncerts “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem” pulksten 18.00 tiks raidīts tiešraidē no Rīgas Latviešu biedrības Lielās zāles un būs skatāms interneta vietnē “LMT Straume”.

Izskanēs Lāčplēša dienai veltīts muzikāls uzvedums “Uz priekšu, latvieši” biedrības “Vilki” pārstāvja Edgara Lipora režijā un muzikālās grupas “Laimas muzikanti” (muzikālais vadītājs Artūrs Uškāns) koncerts.

“Dziesmas bez vārdiem”

Pulksten 19.00 gaidāms Lāčplēša dienai veltīts grupas “Xylem Trio” koncerts “Dziesmas bez vārdiem”, kas norisināsies tiešraidē no kultūras pils “Ziemeļblāzma” Lielās zāles. Tiešraide "Ziemeļblāzmas" “Facebook” profilā.

Koncerta mērķis ir vairot patriotismu Latvijas iedzīvotājos, īpaši jaunajā paaudzē, atzīmēja organizatori:

“Uzstājoties grupai “Xylem Trio”, uz skatuves tiks radīts spēcīgs un pozitīvs enerģijas lādiņš, kas saliedēs un pacilās, vienojot kopīgā piederības un lepnuma apziņā.”

Koncertā skanēs tādas dziesmas kā Zigmara Liepiņa “Novij man, māmuliņa”, Raimonda Petrauska “Veltījums Ādolfam Skultem”, Raimonda Tigula “Četri vēji” un latviešu tautas dziesmu apdare “Migla, rasa”.

“Varoņus pieminot”

Uz Lāčplēša dienai veltītu koncertu “Varoņus pieminot” pulksten 19.00 aicina orķestris “Rīga”. Koncerta tiešraide būs skatāma orķestra “Rīga” Facebook” lapā.

Koncertā orķestra “Rīga” izpildījumā skanēs latviešu komponistu mūzika, ko vienotā koncertprogrammā virknējis orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, kurš 11. novembra vakarā arī stāsies pie orķestra diriģenta pults.

Koncertu aizsāks komponistes Ilonas Breģes “Mūzika Kārļa Zāles piemiņai”, kas sacerēta un orķestrim “Rīga” veltīta 2018. gadā. Skanēs arī Santas Ratnieces skaņdarbs “Pļavas” pēc orķestra “Rīga” pasūtījuma, 2019. gadā tika nominēts "Lielajai mūzikas balvai 2019" kategorijā “Gada jaundarbs”. Pieminot sava laika ievērojamāko latviešu simfoniķi Jāni Ivanovu, skanēs viņa Trešās simfonijas 2. daļa. Savukārt koncerta noslēgumā izskanēs Riharda Dubras mūzika “Adagio appassionato”, kas 2012. gadā tapusi pēc orķestra “American Wind Symphony Orchestra” pasūtījuma un savu pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvoja orķestra “Rīga” izpildījumā.

“Ap karstu spuldzi”

Pulksten 19.00 Mazās ģildes Lielajā zālē tiks atzīmēta Lāčplēša diena ar koncertu “Ap karstu spuldzi”, kas veltīts Latvijas neatkarības cīnītāju piemiņai. Koncertā uzstāsies dziedātājs Daumants Kalniņš un taustiņinstrumentālists Romāns Vendiņš.

Koncerts būs vērojams tiešraidē Mazās ģildes mājaslapā un vietnē "Facebook".

Īpaši Lāčplēša dienas koncertam Daumants Kalniņš kopā ar Romānu Vendiņu ir izveidojuši koncertprogrammu, kurā izskanēs gan latviešu tautai nozīmīgas melodijas, gan arī Daumanta Kalniņa radītās kompozīcijas un aranžijas.

“Kara vīrs”

Biedrība “Musica Humana” pulksten19.00 aicina tiešsaistē skatīties Lāčplēša dienai veltītu koncertu “Kara vīrs”. Notikums būs skatāms vietnē “Facebook”.

Koncertā skanēs Uģa Prauliņa Mesa un interlūdijas “L’homme armè“ (“Bruņots vīrs”) pašam komponistam klātesot pie digitālajiem taustiņiem. Atskaņojumā piedalīsies senās mūzikas ansamblis “Ars Antiqua Riga”, Jānis Pelše (ērģeles), Kaspars Majors (sakbuts), Vairis Nartišs (sakbuts), koncerta mākslinieciskais vadītājs Pēteris Vaickovskis.

Tautas deju koncertuzvedums “Ausa saule pār Latviju”

Lāčplēša dienā pulksten 20.00 LMT Viedtelevīzijā, lietotnē “LMT Straume” un portālā LSM.lv pirmizrādi piedzīvos audiovizuāls tautas deju koncertuzvedums “Ausa saule pār Latviju”, kurā seši deju kolektīvi vienosies priekšnesumā, izdejojot Latviju no Ludzas līdz Grobiņai, informēja organizatori.

Koncertu veidojis “Deju un dziesmu fonds” – idejas autors Edvards Cīrulis un režisori Juris Gogulis un Jānis Romanovskis, pulcējot ap 160 dalībnieku Latvijā – Cēsīs, Āraišos, Jelgavā, Rundālē, Ludzā, Liepājā, Bertānos, Grobiņā, Carnikavā un Rīgā.

Koncerta ierakstā sabiedrībā zināmas personības – Lolita Ritmane, Guntars Račs, Māris Muktupāvels, Jūlija Brauere, Andris Freidenfelds, Katrīna Dimanta, Olga Dreģe, Emīls Balceris, Nora Ikstena, Juris Binde un Dzintars Dreibergs – dalīsies pārdomās par to, kas viņus iedvesmo Latvijā un ko nozīmē būt latvietim.

“Dvēseļu putenis”

Latvijas Televīzija Lāčplēša dienā piedāvās vēsturiskās kara drāmas “Dvēseļu putenis” televīzijas pirmizrādi.

Filma LTV1 būs vērojama bez reklāmas pauzēm. Ņemot vērā filmas vecuma cenzu, tā būs skatāma pulksten 22.10, bet pirms tam – pulksten 21.30 skatītāji vēlreiz varēs ieskatīties filmas tapšanas procesā dokumentālajā īsfilmā “Filmas “Dvēseļu putenis” aizkadrā”.

Septiņas dienas pēc televīzijas ētera filmu būs iespējams noskatīties sabiedrisko mediju satura atskaņotājā REPLAY.lv.

Lāčplēša dienas programmas Latvijas Televīzijā

Latvijas Televīzija Lāčplēša dienas atceri sāks 11. novembrī pulksten 9.00 ar dievkalpojumu Doma baznīcā. Tajā svētrunu teiks Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš. Latvijas armijas karavīrus un sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīrus uzrunās aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Attīstībai/Par!”).

Pēcpusdienā, pulksten 17.05, būs vērojama dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…”. Tas ir komponistes Gundegas Šmites un režisora Aleksandra Okonova audiovizuāls jaundarbs, kura pamatā ir muzikāls stāsts par vīrieša un sievietes cilvēciskajiem pārdzīvojumiem, saskaroties ar kara skaudro realitāti. Dzīvais atskaņojums ierakstu studijā tika filmēts ar 17 kamerām.

Pirms kamermistērijas būs skatāma īpaši šim jaundarbam veltīta Oresta Silabrieža un eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas saruna par kara vēstījumiem tautasdziesmās, 20. gadsimta karošanas pieredzi un mūslaikiem, varonību un malā stāvēšanu.

Pulksten 18.15 un 21.15 būs skatāmi Lāčplēša dienas ziņu speciālizlaidumi, par to, kā šogad Latvijā tiek atzīmēts 11. novembris.

Pulksten 18.55 televīzijas pirmizrādi piedzīvos Askolda Saulīša dokumentālā filma “Mans zelts”. Tā tapusi par godu Latvijas bruņoto spēku simtgadei. Meistarīgi izmantojot animāciju, unikālus arhīvu kadrus un fotogrāfijas, kā arī laikabiedru stāstīto, tapis emocionāls vēstījums par latviešu karotspēju, kas caurvijusi citu varu vadītos konfliktus Latvijas vēsturē, palīdzējusi uzvarēt Latvijas Neatkarības karā un starpkaru periodā izveidot spēcīgu Latvijas armiju, kā arī devusi pārliecību nostāties uz barikādēm un atjaunot bruņotos spēkus 1990. gados. Filmas scenārija un aktiera Andra Keiša ierunātā teksta autors ir Dainis Īvāns.

Pulksten 19.30 būs vērojams LTV veidots dokumentāls stāsts “Piešķirts par varonību. Pirmais valsts apbalvojums”. Šogad aprit simt gadi, kopš dibināts prestižais Lāčplēša Kara ordenis un piešķirti pirmie apbalvojumi. Lāčplēša Kara ordeņa pasniegšanas ceremonija pirmo reizi notika 1920. gada 11. novembrī, kad Satversmes sapulces priekšsēdētājs Jānis Čakste pasniedza apbalvojumu 288 karavīriem.

Dokumentālais stāsts atklās to, kā dzima ordenis, kura medaljonā Lāčplēsis cīnās ar lāci, kāpēc katrā ordenī lācis ir atšķirīgs un kas bija pirmie Lāčplēši, un par ko viņi saņēma valsts lielāko pateicību?

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Tai skaitā līdz 6. decembrim tiek atcelti un aizliegti visi klātienē notiekošie publiskie kultūras pasākumi. Darbu, atsakoties no pasākumu organizēšanas, varēs turpināt muzeji, bibliotēkas, kultūras centri un citas kultūrvietas ierobežotā darba laikā – no pulksten 06.00 līdz pulksten 20.00.               

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti