Kultūras rondo

Prozas lasījumi: Ieva Melgalve lasa stāstu "Docents Aizkalniņš"

Kultūras rondo

Egils Siliņš dzimšanas dienu atzīmēs ar koncertiem Cēsīs, Rēzeknē un izrādi Rīgā

"Vardarbības balsis": dokumentāli video stāsti par dzimumā balstītu vardarbību

«Vardarbības balsis» – izstāde, kurā sieviešu skaudrās pieredzes top sadzirdētas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 8. līdz 21. decembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē pieredzama dokumentālo video stāstu izstāde par dzimumā balstītu vardarbību "Voices of Violence" jeb "Vardarbības balsis". Tās mērķis – radīt telpu, kurā sieviešu no Dānijas, Islandes, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas traģiskās un biedējošās realitātes varētu tikt sadzirdētas.

Izstāde "Vardarbības balsis" īstenota, balstoties Dānijas kinoproducentu kompānijas “Meta film” piemērā, kas 2018. gadā klajā laida #MeToo kustības “filmmozaīku”. Tajā simts dāņu aktrises un aktieri īsos video atklāja simts citu dāņu liecības par piedzīvoto vardarbību, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Elīna Sadauska: “Gadu vēlāk mūsu kolēģi no Dānijas Kultūras institūta Ķīnā pārņēma šo stafeti un arī centās veicināt debates par līdztiesību (tieši Ķīnā). Tā kā mēs šeit arī strādājam ar dzimumlīdztiesību, gribējām šo tematu vest tālāk – atvest uz Baltiju. Tas ir mūsu veids, kā pārņemam šo stafeti.” 

Izstādē "Vardarbības balsis" apkopoti 35 īsi video stāsti, no Dānijas nākušajām skaudrajām pieredzēm klāt liekot Baltijas valstu, Baltkrievijas un Islandes sieviešu pārdzīvoto. Visi stāsti ir patiesi, atrasti un uzklausīti, cieši sadarbojoties ar sieviešu centriem katrā no pārstāvētajām valstīm, un drošības nolūkos paliek anonīmi. Videofilmās tos atklāj aktrises no sešām valstīm. Viņu atsaucība bija negaidīti liela, piebilst Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore. Lai gūtu lielāku publicitāti, izstāde ceļo arī uz filmu festivāliem. 

“Izstādes mērķis bija radīt telpu, kurā sieviešu traģiskās un biedējošās realitātes varētu tikt sadzirdētas, izteiktas. Runājot par atgriezenisko saiti, izstādes beigās mēs katram apmeklētajam dodam iespēju pastāstīt savu stāstu.

Noslēgtā kabīnītē katrs var piesēsties pie galda, uzrakstīt stāstu un piekarināt pie sienas izstādes beigās. Mēs redzam, ka šo stāstu ir daudz. Cilvēkam ir nepieciešama vieta, kur tos pastāstīt drošā vidē (tas viss, protams, ir anonīmi). [..] Acīmredzami šīs lietas notiek, un par to mums ir jārunā sabiedrībā,” uzsver Sadauska. 

8. decembrī iecerēta arī atklāšanas diskusija par sarežģīto mijiedarbību starp mākslu un sievietes lomu sabiedrībā caur sievietes kā indivīda skatu prizmu. Tajā piedalīsies Dānijas-Grenlandes kinorežisore Ivalo Frenka, latviešu pētniece Dr. phil. Zane Linde-Ozola, kurai ir plaša akadēmiska pieredze pētījumos par vardarbību pret bērniem un sievietēm, un "Sexism Free Night" projektu koordinatore Jūlija Zakoļabina, kā arī citi. Diskusiju vadīs sieviešu resursu centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti