Varakļānu kultūras darbinieki aicina Saeimu ievērot iedzīvotāju vairākuma viedokli par pievienošanos Madonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

53 Varakļānu novada kultūras un sabiedriskie darbinieki ir parakstījuši atklātu vēstuli, kas nosūtīta Latvijas valsts prezidentam, Saeimas Prezidijam, Administratīvi teritoriālās reformas komisijai, visām frakcijām un neatkarīgajiem deputātiem, medijus informē vēstules autori. Tajā aicināts ievērot varakļāniešu vairākuma viedokli par pievienošanos Madonas novadam, nevis 40 Latvijas kultūras darbinieku vēstulē pausto, kurā aicināts Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Varakļānu novada kultūras darbinieki izteikuši nožēlu, ka Saeima 13. martā, izskatot otrajā lasījumā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, lēma Varakļānu novadu iekļaut Rēzeknes novadā.

Atsaucoties uz 40 Latvijas kultūras darbinieku parakstīto vēstuli, kurā februārī tika aicināts Varakļānu novadu pievienot Rēzeknes novadam, vēstules autori uzsver:

“Varakļānu turpmāko likteni drīkst noteikt tikai un vienīgi Varakļānu novada iedzīvotāji, nevis daži desmiti kultūras darbinieku, kuri labākajā gadījumā pāris reizes te ir viesojušies.”

Autori uzsver, ka vēstuli, reaģējot uz Saeimas lēmumu otrajā lasījumā, parakstījuši 53 Varakļānu kultūras un pašdarbības kolektīvu vadītāji un dalībnieki, mūziķi, mākslinieki un sabiedriskie darbinieki, kuru “saknes” vai pašreizējā dzīve un darbība cieši saistīta ar Varakļāniem.

Atklātās vēstules parakstītāju vidū ir aktrise un režisore Inga Tropa, tulkotāja Silvija Brice, popmūziķis Normunds Pauniņš, Latvijas Universitātes profesore Zenta Anspoka, Varakļānu Goda pilsoņi: Anna Strode, Marija Madžule, Valērija Solzemniece.

Atklātās vēstules autori uzsver, ka pēc Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas ierosinājuma šī gada februārī notika iedzīvotāju aptauja, kurā 933 Varakļānu novadā deklarētie iedzīvotāji jeb 84,28 % no aptaujas dalībnieku skaita nobalsoja par pievienošanos Madonas novadam, tādējādi apstiprinot arī pārliecinošo Varakļānu novada domes deputātu balsojumu, kurā astoņi no deviņiem deputātiem atbalstīja pievienošanos Madonai. Līdzīgi rezultāti bija arī biedrības “Varakļōnīts” rīkotajā aptaujā par pievienošanos Madonas novadam, par to parakstījās 987 Varakļānu iedzīvotāji.

Varakļānu iedzīvotāji aicinājuši Saeimas deputātus ievērot konsekvenci, lemjot par Administratīvi teritoriālās reformas jautājumiem. Viņi argumentē:

“Reformas būtība – novadu ekonomiskās attīstības sekmēšana, nevis kultūrvēsturisko robežu atjaunošana. Ja šis princips tiek ievērots, noraidot Sēlijas novada izveidi, tad tāds pats jāievēro arī, lemjot par Varakļānu novada piederību.”

Varakļānu novada kultūras un sabiedriskie darbinieki atzīmē, ka Varakļānos gan sava novada pastāvēšanas laikā, gan laikā, kad Varakļāni bija Madonas rajona sastāvdaļa, ne latgaliskā identitāte, ne kultūras mantojums netika apdraudēts.

Kultūras darbinieku atklātā vēstule:

Dokumenti

Kulturas_darbinieku_atklata_vestule.pdf

Lejuplādēt

11.13 MB

KONTEKSTS:

Jaunās pašvaldību reformas ietvaros kļuva skaidrs, ka savu 2009. gadā izveidoto novadu Varakļāni vairs nevarēs saglabāt, jo tam ir pārāk mazs iedzīvotāju skaits. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvāja Varakļāniem pievienoties Madonas novadam, faktiski atjaunot kādreizējo Madonas rajonu.

Astoņi no deviņiem Varakļānu pašvaldības deputātiem ministrijas priekšlikumu atbalstīja.

Saeimas komisija pieprasīja veikt novada iedzīvotāju aptauju. 84 procenti aptaujas dalībnieku nobalsoja par pievienošanos Madonai.

Vairāki desmiti kultūras darbinieku pauda satraukumu par risku, ko, viņuprāt, valodas un identitātes saglabāšanai radītu Varakļānu novada nošķiršana no Latgales.

Saeima 13. martā, izskatot otrajā lasījumā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, lēma Varakļānu novadu iekļaut Rēzeknes novadā. Reformas pamatā esošo likumprojektu Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija trešajā lasījumā plānot skatīt pēc Lieldienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti