Valsts kultūras un mantojuma iestādēm Covid-19 ietekmes mazināšanai piešķir 5,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai valsts kultūras iestādēs – valsts teātros un koncertorganizācijās –, kā arī mantojuma iestādēs – valsts muzejos un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – 2021. gadā piešķirti nepilni 5,5 miljoni eiro, informēja Kultūras ministrijā (KM).

KM virzīto atbalstu 22. jūnijā apstiprināja Ministru kabinets, valsts teātriem un koncertorganizācijām novirzot 1 908 656 eiro, savukārt valsts muzejiem un Nacionālajai bibliotēkai – 3 590 256 eiro.

“Pandēmijas laika ierobežojumu dēļ teju visu kultūras organizāciju darbība tika apturēta. Šis laiks nozarē gan emocionāli, gan finansiāli ir bijis ļoti sarežģīts. Visus atbalsta mehānismus Kultūras ministrija ir izstrādājusi kā kopdarbu ar nozares pārstāvjiem. Arī šodien Ministru kabinetā apstiprinātais atbalsta mehānisms tapis kopā ar iestāžu vadītājiem, izstrādājot gan pamatprincipus ar vektoru uz jaunu piedāvājumu radīšanu, nozarei atsākot darbību, gan arī veicot aprēķinus,” uzsvēra kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Ministrijā norādīja, ka Covid-19 izraisītās pandēmijas izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ kultūras sektora darbība šogad bijusi iesaldēta un aizvien ir ierobežota – 7 valsts teātri, Rīgas cirks un 7 koncertorganizācijas iestudējušas jaunas izrādes, tomēr skatītājiem tās ilgu laiku bijis iespējams atrādīt vien tiešsaistē, savukārt muzeji apmeklētājus varēja uzņemt vien āra ekspozīcijās, bibliotēkas – grāmatas izsniegt līdznešanai, citus sev raksturīgos pakalpojumus nesniedzot.

Atbalsta apmēra aprēķinus veikusi KM īpaši izveidota darba grupa, balstoties prognozē, ka pilnvērtīgu valsts teātru un koncertorganizāciju darbību laika periodā no 1. augusta līdz gada beigām būs iespējams atjaunot 50% apmērā.

Finansējums paredzēts valsts kapitālsabiedrību pamatkapitāla palielināšanai – jaunu projektu (jauniestudējumu un digitālo koncertu) uzvešanai.

Avots: Kultūras ministrija

Mantojuma iestāžu atbalstam nepieciešamais finansējums aprēķināts, ņemot vērā to, ka iestāžu pašu ieņēmumu izpildes prognozes esošajā situācijā, salīdzinot ar gada pašu ieņēmumu plānu, veido vien 4% muzejiem un 6% LNB, savukārt izdevumi atlīdzību, komunālo maksājumu un telpu nomas segšanai pieaug.

Atbalsts paredzēts ne vien KM muzejiem – Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam un Nacionālajam vēstures muzejam, Turaidas muzejrezervātam un Rundāles pils muzejam, Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam, Memoriālo muzeju apvienībai, bet arī citu nozaru ministriju pārraudzībā esošajiem valsts muzejiem – Latvijas Nacionālajam dabas muzejam (VARAM) un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam (VM).

Avots: Kultūras ministrija

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti