Dienas ziņas

17.gadsimta ''Planētu parāde'' Bauskas pilī

Dienas ziņas

VDK zinātniskās izpētes komisijai milzīgs darba apjoms

Rakstniekam Pāvilam Rozītim - 125

Valmierā rakstnieku Rozīti atceras ar ikgadējām Valmieras puiku dienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1. decembrī apritēja 125 gadi, kopš dzimis rakstnieks Pāvils Rozītis, kura pazīstamākie darbi ir romāni “Ceplis” un “Valmieras puikas”. Valmieras bibliotēkai, šo notikumu atzīmējot, ik gadu izveidojusies tradīcija rīkot Valmieras puiku dienas, kad uz bibliotēku tiek aicināti pilsētas skolu devīto klašu puiši. 

1936. gadā iznākušais Pāvila Rozīša autobiogrāfiskais romāns “Valmieras puikas” ir viens no retajiem, kurā tik smalki aprakstīta Valmiera, cilvēki, kas te kādreiz dzīvojuši un arī mūsdienās atpazīstamas vietas, tāpēc pilsētas bibliotēkā atzīst – gribam, lai šo grāmatu iepazīst arī skolēni, jo obligātās literatūras sarakstā tā nav iekļauta.

„Gauja, Sīmaņa baznīca, šī skolēnu dzīve, var atpazīt tās vietas, kur bijušas skolas. Man liekas, tas ir svarīgi arī, kad mēs ejam pa šo pilsētu, iedomāties arī senāku vēsturi,” saka Valmieras bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītāja Ilze Karsa.

Bibliotēkā stāsta – ik gadu pēc Valmieras puiku dienas pieprasījums pēc šīs grāmatas strauji aug. Romānā attēloti notikumi, kas norisinājušies 1904. Gadā, Pāvilam Rozītim mācoties Valmierā. Tas ir laiks pirms revolūcijas, kad iedzīvotāji cīnās par savām tiesībām, rīko slepenas sapulces, ar šādām idejām aizraujas arī skolas puikas.

„Tas bija, man liekas, tāds neapzināts sapnis, ka kādreiz varētu būt valsts Latvija. Viņos bija ļoti daudz ideālu, arī bija vīrišķība un mērķtiecība,” saka Krasa.

Romāna galvenais varonis – Pēteris Laucis ir Rozīša skolasbiedrs, vēlākais rakstnieks, politiķis Linards Laicens, tāpat arī, zinot to laiku notikumus Valmierā, var atpazīt arī daudzus citus personāžus, jo rakstniekam bijusi interesanta maniere pārveidot vārdus.

„Piemēram, viena no varonēm ir reālajā dzīvē bijusi skolotāja Rulle, kurai aizbēg līgavainis, bet romānā viņa pārtop par Drulli. Arī tirgotājs īstajā dzīvē Dimants, bet romānā viņš ir Briljants. Interesanti arī viens no galvenajiem personāžiem ir Pāvila Rozīša iecienītākais skolotājs, viņš mācīja dabas zinības un ģeogrāfiju, tas bija skolotājs Jānis Greste, kurš romānā pārtop par skolotāju Dzirkali,” stāsta Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa.

Kad romāns iznāca, vairāki simti grāmatas eksemplāru Valmierā tika izpirkti nedēļas laikā. Savukārt mūsdienās pilsētā par Valmieras puikām ik dienu atgādina tiem veltītā skulptūra, kas novietota pie Vidzemes augstskolas, studenti izstrādājuši arī tūrisma maršrutu “Pa Valmieras puiku takām”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti