Dienas ziņas

Reliņu ģimene jau 15 gadus ir audžuģimene

Dienas ziņas

Talsu biatlonisti gatavojas sacensībām

Tapusi Jāņa Cimzes vaska figūra

Valkas muzejā tagad ir arī Jāņa Cimzes vaska figūra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kad pirms 10 gadiem Valkas novadpētniecības muzejā iekārtoja ekspozīciju veltītu dižajam novadniekam, latviešu kora mūzikas pamatlicējam un Vidzemes skolotāju semināra vadītājam Jānim Cimzem, radās ideja, ka starp citiem eksponātiem lieliski iederētos Cimzes vaska figūra. 

Nu šī iecere īstenojusies – kā lielisks noslēgums visam aizvadītajam gadam, kas Valkā aizritēja Cimzes 200. dzimšanas dienas zīmē.  

Jāņa Cimzes vaska figūra nu sagaida ikvienu, kas Valkas muzejā apmeklē ekspozīciju par Vidzemes draudzes skolu skolotāju semināru. Muzejā stāsta – figūras veidotāji rūpīgi piemeklējuši gan Cimzes laikam atbilstošu apģērbu, gan ir sava nozīme arī pozai, kādā sēž vaska tēls – tas pauž skolotāju semināra vadītāja vienmēr atvērto attieksmi pret saviem audzēkņiem.

„Ja kāds iegāja telpā, atvainodamies, ka traucē, tad viņš teica, ka viņš šeit ir saviem audzēkņiem. Tātad arī tā poza ir tāda, ka viņš ir rakstījis, un apmeklētājs, kas ienāk, redz, ka Cimze vēršas pret šo cilvēku, kas ienāk un pārtrauc savu rakstīšanu,” skaidro Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa.

Darbs pie figūras izveides ildzis gandrīz gadu, tās autors ir tēlnieks Kārlis Alainis. Un var teikt, ka līdz ar šo muzeja ekspozīcijas papildinājumu pielikts skaists punkts aizvadītajam gadam, kas izskanēja arī pasaulē, jo Cimzes 200. jubilejas pasākumi tika iekļauti starptautiskajā UNESCO svinamo dienu kalendārā.

„Cimzes jubilejas mēs esam diezgan daudz svinējuši, bet tik vērienīgi un tik pārdomāti.. Lai pasaule visa uzzinātu, kaut vai uz pastmarkas, lai pasaule ieraudzītu tādu Jāni Cimzi un ne tikai Jāni Cimzi, bet arī to brīnišķīgo ozolu, tos dziedātājus, kas tur ir attēloti…” saka Valkas novada domes Izglītības un kultūras daļas vadītājs Aivars Ikšelis.

Tāpat aizvadītas latviešu folkloras vācējam un profesionālās mūzikas pamatlicējam veltītas konferences, viena no tām notika Latviešu biedrības namā Rīgā, izveidota ceļojošā izstāde, notikuši koncerti, konkursi, tai skaitā skolēnu zīmējumu un domrakstu konkurss, par ko pasākumu rīkotāji bija īpaši gandarīti.

„Lasot viņu sacerējumus par Jāni Cimzi, par to laikmetu, skaidrs - kaut kas viņos paliks. Vismaz, ka tāds Jānis Cimze ir bijis, jo šos sacerējumus rakstīja ne jau tikai valcēnieši vieni paši, tos rakstīja no visas mūsu valsts jauni cilvēki,” saka Ikšelis.

Sava slavenā novadnieka vārdu valcēnieši popularizēs arī turpmāk. Plānots, ka par tradīciju kļūs rudeņos rīkot Jāņa Cimzes rudens lasījumus pedagogiem, jau ir izsludināta pieteikšanās pirmajam starptautiskajam jauno talantu konkursam, savukārt nākamgad tiks rīkots starptautisks koru konkurss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti