Valkā atklās pieminekli Kārlim Ulmanim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lugažu laukumā Valkā 15. novembrī plkst. 13 atklās pieminekli pirmajam Latvijas Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim. 

Pieminekļa atklāšanā piedalīsies arī eksprezidenti - Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers. Pieminekli iesvētīs Valkas Lugažu Ev. Luterāņu draudzes mācītājs Gints Polis un, skanot Mārtiņa Brauna mūzikai ar Raiņa vārdiem „Saule, Pērkons Daugava”, tiks atklāts svinīgs svētku koncerts ar NBS štāba orķestra un vietējo valcēniešu dalību. Ceremonijā uzrunu teiks Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, ZZS priekšsēdētājs Augusts Birgmanis un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, Rīgas Latviešu biedrības Atbalsta fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna. Uz svinīgo pasākumu ieradīsies NBS Goda sardze un NBS štāba orķestris.

Krūšutēla uzstādīšanas vieta saistās ar Valkas novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa personisko iniciatīvu un dziļu vēsturiskās situācijas un notikumu analīzi, kas apstiprina Kārļa Ulmaņa pieminekļa uzstādīšanas loģisku nepieciešamību tieši šajā pilsētā. Tieši Valkā Kārlis Ulmanis veidoja “Latvijas Zemnieku savienību” un jau 1917.gadā Valkā aktualizēja jautājumu par Latvijas neatkarības pieprasīšanu.

1917. gada beigās Valkā dibināta latviešu partiju politiska organizācija – Latviešu Pagaidu nacionālā padome (LPNP), kas pieņēma deklarāciju par apvienotas un autonomas Latvijas izveidošanu Vidzemes, Kurzemes un Latgales latviešu apriņķos. Tāpat 1918.gada novembrī Valkā tika pieņemts lēmums, ka ir nepieciešams publiski deklarēt Latvijas valsts neatkarību, kas arī tika izdarīts 1918.gada 18.novembrī Nacionālajā teātrī Rīgā, uz kuru tika atvesta deklarācija no Valkas.

“Valka ir neatkarīgās Latvijas valsts idejas šūpulis, un Valkas loma neatkarīgās Latvijas valsts tapšanā nav īsti līdz galam novērtēta," norādījis Vents Armands Krauklis.

Jau vēstīts, ka mākslinieces Artas Dumpes, akmeņkaļa Ivara Feldberga un arhitekta Aivara Zavadska pieminekli bija paredzēts uzstādīt 2014. gada vasarā Valkas pilsētas centrā starp Kultūras namu, Pilsētas domi, Ģimnāziju un Mākslas skolu. Valcēnieši šo vietu dēvē par pilsētas sirdi.

Piemineklis tapis par saziedotiem līdzekļiem 2010. gada 2. maijā Latvijas Televīzijas četru stundu akcijā, kad tika savākti 22 tūkstoši latu. Kopumā ziedojumu summa sasniedza 37 tūkstošus latu. Rīgas Latviešu biedrības Atbalsta fondam par šiem līdzekļiem izdevās atklāt gan Kārļa Ulmaņa pieminekli Pikšās 2010.gada 4. septembrī, gan izveidot pieminekli, ko atklās Valkā.

Kārļa Ulmaņa krūšutēls ir veidots pēc Kārļa Zāles 1937. gadā veidotā Kārļa Ulmaņa krūšutēla meta, ko pasūtīja Latvijas Valsts universitāte.

2,5 m augstais krūšutēls veidots no Somijas granīta, postaments būs no Latvijas granīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti