Valdība spriedīs par finansējumu Stūra mājai (precizēta)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdības darba kārtībā otrdien, 21.oktobrī, bija plānots skatīt vairākas būtiskas Kultūras ministrijas iniciatīvas. Ministri bija iecerējuši skatīt iepriekš atlikto jautājumu par Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēšanas modeļa maiņu, kā arī lemt par finansējumu Stūra mājai. Uz valdības galda vajadzēja arī nonākt Kultūras ministrijas iniciatīvai prēmēt izcilus sasniegumus Latvijas kultūrā. Tomēr 21.oktobra valdības sēdē tiks lemts tikai par Stūra mājas finansēšanu. Pārējie divi jautājumi atlikti līdz 2015.gada budžeta izskatīšanai.

Vairākas dienas pēc tam, kad Stūra māja nesakārtotās apkures sistēmas dēļ apmeklētājiem jau slēgta, valdība beidzot lems, vai nākamā gada budžetā piešķirt Kultūras ministrijai 93 000 eiro, lai Stūra mājas pirmais stāvs un pagrabi būtu pastāvīgi pieejami apskatei. Nauda vajadzīga apkurei un kanalizācijai, gidu algošanai un citiem izdevumiem. Jautājums, ko iesākt ar Stūra mājas pārējiem stāviem, joprojām nav atrisināts.

Lai arī iepriekš bija lemts 21.oktobra valdības sēdē skatīt arī iepriekš atlikto jautājumu par Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēšanas modeļa maiņu, kas ierakstīts arī valdības deklarācijā, šis jautājums tomēr vēl nenonāks Ministru kabineta dienas kārtībā. Darbības pirmsākumos fonda budžets bija piesaistīts ieņēmumiem no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa un azartspēļu nodevas, bet vēlāk šo sasaisti pārtrauca. Kultūras ministrija piedāvā daļēji atgriezties pie sākotnējā modeļa ar piecu gadu pārejas posmu, pakāpeniski audzējot fonda budžetu, līdz 2020.gadā to veidotu ne mazāk kā 3% no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa un 50% no izložu un azartspēļu nodokļa.

Valdība vēl arī nelems, vai Kultūras ministrijai nākamā gada budžetā piešķirt 51 000 eiro jaundibinātajai Izcilības balvai kultūrā par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem. Ik gadu plānots piešķirt trīs šādas balvas 7000 eiro apmērā; pretendentus izvērtēs Nacionālā kultūras padome.

Koalīcijas sēdē panākta vienošanās jautājumus par Valsts Kultūrkapitāla fondu un Izcilības balvu skatīt kopā ar 2015.gada budžetu, savukārt attiecībā uz Stūra māju 21.oktobrī plānots lemt tikai par 20 000 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem steidzamākajiem apkures sakārtošanas darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti