Valdība segs būvdarbu sadārdzinājumu vairākos kultūras infrastruktūras objektos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība veiks finansējuma pārdali un piešķirs papildu līdzekļus būvmateriālu un būvdarbu sadārdzinājuma segšanai 7 kultūras infrastruktūras objektos – Nacionālajai Mākslu vidusskolai, Latvijas Leļļu teātrim, Rīgas cirkam, Rundāles pilij, starpdisciplinārajam izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centram "TabFab", Operas skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksam un prototipēšanas darbnīcai "Riga Makerspace", lemts 4. oktobra Ministru kabineta sēdē.

Kā skaidroja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, pēc Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem šī gada augustā būvmateriālu cenas, salīdzinot ar gadu iepriekš, palielinājušās par 20,5%, savukārt strādnieku darba samaksa nozarē pieaugusi par 10%. Cenu sadārdzinājums un piegāžu kavēšanās, īpaši gada pirmajā pusē, bijis liels izaicinājums visiem būvniekiem un būvdarbu pasūtītājiem; daļa celtniecības līgumu tikuši pārskatīti, daļa līgumu – arī lauzti.

Eiropas Savienības fondu programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa 5.5.1. ceturtajā kārtā atbrīvoto finansējumu 88 267 eiro apmērā valdība lēma pārdalīt specifiskā atbalsta mērķa 5.6.1. projekta starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izveidei, savukārt 765 207 eiro – Operas un baleta skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa izveides turpināšanai un 298 092 eiro prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace" izveidei Rīgā, A. Briāna ielā 13.

Tāpat kultūras mantojuma objekta Rīgas cirks atjaunošanai un skatuves aprīkojuma ierīkošanai Ministru kabinets lēma piešķirt finansējumu līdz 1 243 789 eiro apmērā, Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūvei un restaurācijai (būvniecības 1. un 2. kārtām) mainīts finansējuma avots – turpmākie darbi 2 816 417 eiro apmērā tiks veikti no Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējuma, atbrīvojot valsts budžeta līdzekļus citu būvdarbu veikšanai.

Minētās Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma pārdales iespējamas, valdībai atbalstot projekta "Lielās Ģildes pārbūve un atjaunošana Amatu ielā 6, Rīgā" finanšu līdzekļu pārdali starp jau iesāktajiem būvniecības projektiem un lemjot par šī projekta īstenošanas sadalīšanu posmos. Pirmo projekta posmu paredzēts īstenot līdz šā gada 31. oktobrim un veiktos izdevumus līdz 433 040 eiro attiecināt no Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa ceturtās kārtas finansējuma. Otrā posma darbu īstenošanu un pabeigšanu paredzēt no nākamā Eiropas Savienības fondu (2021.–2027. gada) plānošanas perioda darbības programmas aktivitāšu finansējuma.

Valdība lēma atbalstīt arī KM priekšlikumu, ka par 1 151 566 eiro būtu samazināma Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma daļa specifiskā atbalsta mērķa 5.5.1. programmā un šis finansējums novirzāms 5.6.1. programmas palielināšanai, vienlaikus finansējuma atlikumu 138 682 eiro apmērā, kas izveidojies līdz 2020. gada 22. oktobrim, novirzīt prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace" izveides turpināšanai, nepalielinot projekta vadības un administrēšanas izmaksas. Savukārt Rīgas cirka ēkas atjaunošanai un skatuves aprīkojuma ierīkošanai no šī finansējuma paredzot līdz 1 463 282 eiro; Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūvei un restaurācijai būvniecības 1. un 2. kārtas pabeigšanai – finansējumu līdz 3 313 430 eiro.

Ar Valsts nekustamajiem īpašumiem uzdots vienoties par finansējuma palielināšanu vairāku projektu īstenošanā, vienlaikus nepalielinot projektu vadības un administrēšanas izmaksu summu – par 103 844 eiro projekta "Starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab"" izveidei, par 900 244 eiro projekta "Skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa" izveidei un par 513 852 eiro projekta "Prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace"" izveidei.

Tāpat valdība lēma uzdot Valsts nekustamajiem īpašumiem nodrošināt Latvijas Leļļu teātra ēkas būvdarbu sadārdzinājuma izmaksu 659 494 eiro apmērā segšanu no valsts nekustamā īpašuma atsavināšanā iegūtajiem līdzekļiem pēc atsavināšanas izdevumu segšanas, ja šāds regulējums tiek iekļauts likumā "Par valsts budžetu 2023. gadam".

Valdība lēma, ka KM veicamas nepieciešamās darbības, lai 2023. gadā Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūvei un restaurācijai (būvniecības 1. un 2. kārta) piešķirtais finansējums 3 945 057 eiro apmērā tiktu pārdalīts skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa izveidei (1 567 971 eiro) un prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace" izveides īstenošanai paredzētā projekta aprīkojuma izmaksu segšanai (1 239 609 eiro), kā arī Nacionālās mākslu vidusskolas modernizācijas pabeigšanai (1 137 477 eiro).

Valdība lēma paredzēt arī finansējumu pievienotās vērtības priekšnodokļa atmaksai valsts budžetā par veiktajiem būvniecības darbiem prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace" projektā (107 909 eiro), skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa izveides projektā (54 057 eiro), Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūvei un restaurācijai (684 680 eiro) un starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izveidei (21 807 eiro). Kā arī pārdalīt no Finanšu ministrijas valsts budžeta apakšprogrammas uz Kultūras ministriju 299 666 eiro pievienotās vērtības priekšnodokļa atmaksai valsts budžetā par veiktajiem būvniecības darbiem Rīgas cirka projektā.

Ministru kabinets lēma paredzēt KM augstas gatavības kultūras infrastruktūras projektu, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu, rezervēto finansējumu šim gadam pārdalīt Latvijas Leļļu teātra audiovizuālās vadības sistēmas izbūvei (817 466 eiro) un Rundāles pils muzeja jumta atjaunošanas papildu darbu veikšanai (100 906 eiro).

Valdība lēma atļaut KM iekšēji veikt finansējuma pārdali starp infrastruktūras projektiem – par 365 804 eiro palielinot finansējumu energoefektivitātes paaugstināšanai Latvijas Leļļu teātra ēkā papildu darbu un audiovizuālās vadības sistēmas izbūves segšanai un par 450 130 eiro – Nacionālās Mākslu vidusskolas sadārdzinājuma un projektēšanas darbu segšanai, vienlaikus samazinot šim gadam plānoto Nacionālās Mākslu vidusskolas Slokas ielā 52a, Rīgā, finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti