Valdība piešķir naudu tiesāšanās izdevumiem lietā par Gaismas pils būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja 60 000 eiro piešķiršanu Kultūras ministrijai (KM), tādējādi sedzot tiesāšanās izdevumiem lietā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir daļēji apmierinājusi LNB būvnieku - pilnsabiedrības "Nacionālo būvkompāniju apvienība" prasību un no Kultūras ministrijas par labu būvniekiem piedzinusi 9 272 319 eiro, kā arī tiesāšanas izdevumus 60 083 eiro.

Kultūras ministrija savu viedokli civillietā nav mainījusi un uzskata, ka prasītājs ir nepamatoti cēlis tiesā prasību par parāda piedziņu, jo ministrija ir pilnībā norēķinājusies par LNB būvdarbiem, līdz ar to par tiesas spriedumu tā iesniegs apelācijas sūdzību.

Ministrija izvērtēja iespējas apmaksāt valsts nodevu 60 080,31 eiro apmērā 2019.gadā apstiprinātā budžeta ietvaros un secināja, ka tai nav brīvu līdzekļu nodevas samaksai, kā arī nav iespēju atrast finansējumu citās budžeta programmās.

Ņemot vērā minēto, ministrija lūdza no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tai piešķirt finansējums 60 081 eiro apmērā, lai nodrošinātu valsts nodevas samaksu un Kultūras ministrija varētu nodrošināt apelācijas sūdzības iesniegšanu par spriedumu.

LNB būvnieku prasība apmierināta daļēji, proti, prasība apmierināta daļā par parāda piedziņu, taču noraidīta daļās par līgumsoda, kavējuma procentu un procentu par laikā nesamaksāto procentu piedziņu.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone aģentūrai LETA norādīja, ka šis tiesas spriedums nekad un ne pie kādiem apstākļiem nestāsies spēkā un KM vērsīsies nākamajā tiesu instancē, pārsūdzot to.

Viņa skaidroja, ka Kultūras ministrijas pozīcija nav mainījusies, tā turpinās pastāvēt uz to, ka būvnieka tiesā iesniegtā prasība par vairāk nekā 12 miljonu eiro piedziņu ir nepamatota un nav taisnīga.

Viņa norādīja, ka, atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam un pušu noslēgtajam līgumam, tika panākta vienošanās par būvniecības izmaksu indeksāciju resursu pamatgrupās. Pirmos trīs gadus būvnieki indeksāciju resursu pamatgrupās piemēroja, un tad rosināja aizstāt ar citu, sev izdevīgāku indeksu.

Kultūras minstrijas ieskatā, valsts ir pilnībā izpildījusi līgumu, tostarp pilnībā norēķinājusies par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecību, 8 gadu laikā būvniekam samaksājot 195,6 miljonus eiro.

Tāpat ministrijas ieskatā, būvnieks nodokļu maksātājiem izvirzījis un tiesa pirmajā instancē ir apmierinājusi nepamatotas prasības, proti, finansējuma pieprasījumu, kas starp KM un būvnieku noslēgtā līguma ietvaros nav nedz pamatots, nedz apmierināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti