Vai zini?

Vai zini, kas ir senākie saglabājušies latviski rakstītie teksti?

Vai zini?

Vai zini, ka Poruks studējis Drēzdenes konservatorijā un sapņojis kļūt par mūziķi?

Vai zini, no kurienes Jānītim vara bungas, ko sist vārtu staba galiņā?

Vai zini, no kurienes Jānītim vara bungas, ko sist vārtu staba galiņā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Katrus Līgo svētkus dziedam šo dziesmu: "Sit, Jānīti, vara bungas / vārtu staba galiņā. / Lai sanāca Jāņa bērni / no maliņu maliņām…" Tomēr mēs neaizdomājamies, no kurienes latviešiem varš, un kur var redzēt tādus vārtu stabus, lai Jānītis tajos varētu uzrāpties un braši sist bungas.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Šīs dainas izcelsme mūs aizved uz seno Etrūriju. Tā ir teritorija Apenīnu pussalā uz augšu no Romas, un tās sirdi veido Toskāna. Romieši šī reģiona ļaudis – etruskus – sauca par tuskiem; no turienes arī nāk Toskānas nosaukums.

Etruski bija lieliski metāla apstrādātāji – viņi veidoja metāla priekšmetus ne tikai no vara, bet arī bronzas un zelta.

Kad tika svinēti lieli svētki, pirms tiem tika sasaukti viesi. Ja zinām, ka etruski dzīvoja kalnu galos, tad kā gan viņi varēja sasaukt savus draugus un paziņas? Protams, ar vara bungām!

Jautājums – kā mēs, latvieši, tikām pie šīm vara bungām? Etruski bija lieli tirgotāji. Viņi ceļoja pa Eiropu, Āziju un Āfriku, un viņu senajos apbedījumos – bagātajās kapenēs – tika atrasts arī dzintars no Baltijas jūras. Ja dzintars bija nokļuvis līdz etruskiem, tad kāpēc gan vara bungas nevarēja atceļot līdz mums, lai Jānītis, sēžot vārtu staba galiņā un sitot vara bungas, varētu sasaukt Jāņa bērnus.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti