Vai zini?

Vai zini, kā laikraksts "Rigasche Zeitung" aprakstījis ugunsgrēku Rīgas Vācu teātrī?

Vai zini?

Vai zini, kas ir espadriļas?

Vai zini, kurai no Jāņu dziesmām Latviešu folkloras krātuvē ir visvairāk pierakstu?

Vai zini, kurai no Jāņu dziesmām Latviešu folkloras krātuvē ir visvairāk pierakstu?

Vai zini, ka Latviešu folkloras krātuves kolekcijā visvairāk pierakstu jeb 672 no Jāņu dziesmām ir tekstam "Jānīts sēd kalniņā, / Zāļu nasta mugurā; / Nāc, Jānīti lejiņā, / Dod manām telītēm." (Ltdz.15069) ar tā variantiem?

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Vien nedaudz mazāk pierakstu – 634 – ir tekstam "Pār gadskārtu Jānīts nāca / Savus bērnus apraudzīt: / Vai tie ēda, vai tie dzēra, / Vai Jānīti daudzināja?" (Ltdz 15417) un tā variantiem. Par simt mazāk – 569 – "Sieru, sieru, Jāņa māte, / Tev ir govis laidarā; / Alu, alu Jāņa tēvs, / Tev ir mieži tīrumā." (Ltdz 16512). Vērojams, ka katram šim tekstam ir vairāki simti pilnīgi vienādu pierakstu no visiem Latvijas novadiem. Šo dziesmu izplatību var skaidrot ar kordziedāšanas popularitāti 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.

Padomāsim – kā būtu, ja korī katrs dziedātu citādu tekstu vai melodiju, kas kaut vai tikai nedaudz atšķiras citiem? Lai veicinātu vienādu dziedāšanu, jau 19. gs. beigās top izdevumi koriem, pirmā no tām ir 1872. gadā izdotā Jāņa Cimzes "Dziesmu rota".

Atgriežoties pie mūsu aplūkojamajiem tekstiem, visas trīs dziesmas tieši šādos variantos atrodamas iepriekšminētajā grāmatā "Dziesmu rota". Savukārt "Pār gadskārtu Jānīts nāca" un "Sieru, sieru Jāņa māte" virknējumu, kas nereti mūsdienās tiek dziedāts kopā, atrodam Vīgneru Ernesta jauktajam korim paredzētajā "Līgo dziesmu" apdarē. Jāņu dziesmu apdares komponisti ir veidojuši ļoti daudz, nereti veidojot savus tekstu un melodiju virknējumus un sapludinājumus. Viens no šādiem spilgtiem piemēriem ir Emiļa Melngaiļa "Jāņu vakars".

Lai salīdzinātu, kuri tautasdziesmu teksti bija populāri agrāk, ieskatīsimies 19. gs. otrajā pusē savāktajās un Krišjāņa Barona sakārtotajās "Latvju dainās". Daudzskaitlīgi pierakstīto dziesmu vidū no iepriekš minētajām atrodam tikai "Jānīts sēd kalniņā, / Zāļu nasta mugurā". "Latvju dainās" populārākas bijušas dziesmas, kas saistītas ar svētības, auglības lūgšanu, kādām maģiskām darbībām. Piemēram: "Ņem, Jānīti, melnu zirgu, / Apjāj manus tīrumiņus: / Izmin usnes, izmin zāles, / Lai aug tīra labībiņa." (LD 32560).

Vairāk dziesmu lasiet un skatiet digitalizētajos akadēmiskā izdevuma "Latviešu tautasdziesmas" sējumos!

Vai zini?

Vairāk

Raksts pirmo reizi LSM.lv publicēts 2022. gada jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti