Vai zini?

Kas saista slaveno krievu baletmeistaru Mihailu Fokinu ar Latviju?

Vai zini?

Vai zinājāt, ka ar Latvijas mākslas kolekcijām ir saistīti divi Rembranta mātes portreti?

Vai zini, kas ir “Elles ķēķis”?

Vai zini, kas ir «Elles ķēķis»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Elles ķēķis" (angļu valodā – "Hell’s Kitchen") ir rajons Amerikas Savienoto Valstu lielpilsētā Ņujorkā – starp Hadsonu un Taimskvēru, zināms arī ar nosaukumu Klintona.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

20. gadsimta 50. gadu sākumā šajā rajonā apmetās un bija sastopami latviešu trimdas literāti un mākslinieki, kuri laika gaitā, ciešāk sadraudzējoties, izveidoja radošu grupējumu, to tā arī nosaucot – "Elles ķēķis". Šīs brālības sirds bija latviešu trimdas spožākie modernisma dzejnieki Gunars Saliņš, Linards Tauns, literāti Teodors Zeltiņš, Mudīte Austriņa, Aina Kraujiete, mākslinieki Fridrihs Milts un Sigurds Vīdzirkste.

Viņi satikās un apsprieda literatūras un mākslas pasaulē notiekošo, cits ar citu dalījās iedvesmā, un viņu mērķis bija pierādīt, ka

trimdā dzīvojošiem latviešiem nav jākļūst par kusliem vaidētājiem pēc dzimtenes, tieši otrādi – ka nonākot citā zemē, ir iespējams dzīvot un just pilnvērtīgi,

ir iespējams turpināt jaunradi, sentimentāli banālās atmiņas par zaudēto dzimteni pārvēršot jaunā dzejas un mākslas izteiksmē, bet arī nezaudējot savu sakņu izjūtu.

Par brālības kredo kļuva Gunara Saliņa rindas: "Mēs nākam atjaunot ticību, / Ka neesam vēl miruši."

Dzejnieks Juris Kronbergs savulaik izveidojis "Elles ķēķi" raksturojošu elementu listi, kas atklāj ne tikai literāro darbu tematiku, bet arī iedvesmas avotus un brālības pamatu, kodolu: alkohols (bohēma), Čaks, Eliots, Rilke, erotika, modernā māksla u.c.

Grupējums beidzis pastāvēt līdz ar dzejnieka Linarda Tauna nāvi 1963. gadā.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti