Vai zini?

Vai zini, cik tiltu ir Ogrē un kāda ir to vēsture?

Vai zini?

Vai zini, kas ir esamība?

Vai zini, ka Jelgavā var piedzīvot duālo realitāti?

Vai zini, ka Jelgavā var piedzīvot duālo realitāti?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kopš šī gada jūlija vidus Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī apmeklētājiem skatāmas jaunas, interaktīvas un inovatīvas vēstures ekspozīcijas. Tās izvietotas torņa 3., 4. un 5. stāvā un veidotas kā laikmetīga interjera instalācija, kur redzamos eksponātus papildina multimedijos integrētas jaunākās tehnoloģijas.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Ekspozīciju konceptuālais moto ir "Duālā realitāte" – tas sniedz iespēju Jelgavas vēsturi aplūkot interaktīvi, informāciju atklājot pakāpeniski. Vēstures faktus var izzināt caur dažādām maņām – ir gan vizuālie, gan skaņas efekti, gan iespēja virtuāli pielaikot senās rotas un vēsturiskos kāzu tērpus.

3. stāva ekspozīcija “Jelgava laika griežos” stāsta par pilsētas vēstures notikumiem un simboliem kopš tās dibināšanas līdz pat mūsdienām, zudušajām Jelgavas pērlēm un mūsdienu sasniegumiem, pilsētas teritorijas pārmaiņām laika gaitā.

Šajā ekspozīcijā ar mūsdienu tehnoloģiju paņēmieniem ir iespējams samirkšķināties ar kādu no senajiem pilsētas mēriem, kuri it kā no ekspozīcijas saka: "Hei, jelgavniek! Kā tev šodien iet Jelgavā?" 

Kā arī ir iespējams no putna lidojuma augstuma palūkoties uz senās Jelgavas teritoriju un paskatīties, kur mūsdienās būtu atradies pirmais teātris vai pirmā muzeja ēka.

Savukārt 4. stāva ekspozīcija stāsta par modi Jelgavā cauri gadsimtiem. Tā atspoguļo apģērba valkāšanas tradīcijas un modes tendences Jelgavā dažādos vēstures periodos, īpaši akcentējot kāzu tērpu modi. Šīs ekspozīcijas odziņa ir mūsdienu stilistikā veidota vēsturisko tērpu modes skate, kas sniedz apmeklētājiem klātbūtnes sajūtu pagātnes notikumos. Gan dāmām, gan kungiem ir iespēja interaktīvi pielaikot kādu no kāzu tērpiem, nofotografēties un nosūtīt šo fotogrāfiju elektroniski.

"Duālā realitāte". Mode Jelgavā
"Duālā realitāte". Mode Jelgavā

5. stāva ekspozīcija "Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts" veltīta paša nozīmīgākā eksponāta – bijušā dievnama vēsturei, zudušajām arhitektūras un interjera vērtībām.  Apmeklētājiem ir dota iespēja iegrimt pagātnes notikumos, noklausoties piecus audio stāstus, kas papildināti ar īpaši veidotu skaņas dizainu.

Iejusties to cilvēku stāstos, kas šajā ēkā ir piedzīvojuši kristību ceremoniju, kas šeit ir laulājušies, gājuši pa apmēram 60 metrus garo ceļu no baznīcas ieejas līdz pat altārim. Kas šeit ir piedzīvojuši dažādus sabiedrības notikumus, klausījušies sabiedrībai svarīgu notikumu izziņošanu baznīcā, piemēram, par zemnieku brīvlaišanu Kurzemē, par jaunās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas dibināšanu, un iejusties arī tādā atmosfērā, kas vēsta par pēdējā gaitā pavadīšanu no baznīcas sienām. Šajā ekspozīcijas zālē apmeklētāji tiek aicināti aizmirst ikdienas rutīnu un rūpes, meditatīvā noskaņā padomājot par mūžīgām vērtībām un dzīves ritējumu.

"Duālā realitāte". Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts
"Duālā realitāte". Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts

 

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti