Vai un kur šobrīd jāceļ koncertzāle? Tiešraidē diskutēs ministrs, arhitekti un mūziķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Televīzijas tiešsaistes pārraidē “100 g kultūras diskusija” 29. jūnijā pulksten 19.00 arhitekti, mūziķi un kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) diskutēs par Kultūras ministrijas plānu akustisko koncertzāli Rīgā būvēt bijušās kompartijas ēkas vietā.

Kultūras ministrijas rosinātā un valdības akceptētā ideja celt nacionālo akustisko koncertzāli, nojaucot Pasaules tirdzniecības centru – bijušo Latvijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēku, sabiedrībā izsaukusi asu un pretrunīgu reakciju. Ēkas demontāžai un jauna koncertzāles metu konkursa sarīkošanai cer izmantot līdzekļus, kas piešķirti Covid-19 izraisītās krīzes seku likvidēšanai, taču konkrēta finansējuma projekta tālākai attīstībai pagaidām nav.  

Vai ir īstais brīdis Rīgā celt akustisko koncertzāli? Vai tā jāceļ bijušās kompartijas ēkas vietā? Kāpēc valdība lēmumu pieņēma tādā steigā?

Vai koncertzāle glābs Latvijas ekonomiku pēc Covid-19 krīzes? Vai mūziķiem ir vajadzīga ilgi solītā koncertzāle šobrīd un tagad?

Šos un citus jautājumus gan klātienē, gan attālināti “100 g kultūras diskusijā” apspriedīs Hamburgas Elbas filharmonijas goda ērģelniece Iveta Apkalna, arhitekts Pēteris Bajārs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, kultūras ministrs Nauris Puntulis, arhitekts Vilnis Šlars.

Diskusiju vadīs kultūras žurnāliste Zane Brikmane.

“100 g kultūras diskusija” tiešraide – 29. jūnijā pulksten 19.00 portālā LSM.lv un sabiedrisko mediju kultūras saturam veltītajā “Facebook” lapā “100 g kultūras”, kur skatītājiem iespējams iesaistīties sarunā, komentāros izsakot savu viedokli un uzdodot jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Par "100 g kultūras diskusija"

“100 g kultūras diskusija” notiek reizi mēnesī. To iespējams skatīties tiešraidē vai ierakstā portālā LSM.lv, Replay.lv, “Facebook” lapā “100 g kultūras” un Latvijas Televīzijas “Youtube” kanālā.

Informācija par sarunu tēmām un norises laikiem pieejama “100 g kultūras” sociālo mediju kontos. Diskusiju veido LTV raidījuma “Kultūršoks” komanda – žurnālistes Gunta Gaidamaviča, Henrieta Verhoustinska un Zane Brikmane.

KONTEKSTS:

Valdība 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā.

Tikmēr vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu. 

Prognozēts, ka ēkas demontāžu varētu sākt 2021. gada pavasarī, un ka ēkas nojaukšana un Rīgas koncertzāles metu konkurss izmaksās ap 3 miljoniem eiro.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izteicis cerību, ka koncertzāli pabeigs pēc 6-7 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti