Vai «Pepija Garzeķe» jācenzē? Festivāla «Lampa» saruna par politkorektumu mākslā un dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

20. augustā no pulksten 18.30 līdz 19.30 tiešraidē iespējams sekot līdzi sarunu festivāla "Lampa" sarunai par politkorektumu mākslā un dzīvē  "Vai "Pepija Garzeķe" jācenzē?"

Jesajas Berlina biedrība turpina diskusijas par vārda brīvības robežām, šoreiz koncentrējoties tieši uz politkorektuma, cenzūras, mākslas un kultūras attiecībām. Piemēram, vairāku paaudžu mīlētā Astridas Lindgrēnes "Grāmata par Pepiju Garzeķi" gan vairākos oriģināla izdevumos, gan adaptācijās tikusi daudzkārt "uzlabota", lai atbilstu sabiedrības mainīgajiem priekšstatiem par cieņu, toleranci, vienlīdzību un iekļaujošu sabiedrību. 2020. gada "Black Lives Matter" protestu laikā telekompānija HBO uz mēnesi izņēma no repertuāra klasisko filmu "Vējiem līdzi". Turpinās arī, piemēram, debates par to, vai Šekspīra "Otello" uzvedumos galvenās lomas atveidotāju tiešām nepieciešams "piekrāsot". Kamēr vieni uzskata, ka kultūrai un jo sevišķi popkultūrai jābūt audzinošai un jāatbilst sava laikmeta ētikas normām, citi šādas parādības sauc par cenzūru un politkorektumu, kas esot vārda brīvības un radošu izpausmju ienaidnieki.

KONTEKSTS:

Sarunu festivāls “Lampa” ar virstēmu “Cieņa” šogad notiks 20. un 21. augustā, un tā programmā gaidāmi vairāk nekā 200 pasākumi par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām: gan praktiskām, gan filozofiskām, globālām un Latvijai specifiskām. Norisēm būs iespējams pievienoties klātienē Cēsu pilsētvidē vai tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti