Kultūras ziņas

Bosanovas ritmi bigbenda skanējumā

Kultūras ziņas

Kuldīgā atklāta izstāde "Mirklis citur"

Vai ieviestie atvieglojumi veicinās kultūras patēriņu?

Vai Covid-19 ierobežojumu atvieglojumi veicinās kultūras patēriņu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 1. marta Latvijā pārtraukta Covid-19 izplatības dēļ noteiktā ārkārtas situācija un spēkā stājas virkne epidemioloģiskās drošības prasību atvieglojumu. No šodienas publiskos pasākumos bez laika ierobežojuma, bet joprojām lietojot maskas, iekštelpās varēs pulcēties līdz trīs tūkstošiem cilvēku. Tas nozīmē, ka teātri, koncertzāles un kinoteātri varēs piepildīt zāles bez ierobežojumiem.

Ģertrūdes ielas teātrī priecājas par ierobežojumu atcelšanu. Izrādes tagad varēs apmeklēt uz pusi vairāk skatītāju. Bažas rada fakts, ka publika šobrīd vēl nesteidzas atgriezties, kā iemeslu minot gan finansiālo varēšanu, gan pandēmijas radīto piesardzību.  

 "Šis paradums vai vajadzība pulcēties un satikties ir ļoti traumēts un bijis ierobežots. Lai mēs atgūtu atpakaļ to tādā apmērā, kā bija iepriekš, tas šobrīd nav iespējams," situāciju vērtē Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova.

Šī brīža notikumi pasaulē mainījuši situāciju arī kultūras iestādēs. Kultūrvietas "Hanzas perons" vadītāja Ieva Irbina atzīst: "Mēs domājām, ka kovids beigsies, viss atsāksies. Bet nekas neatsākās. Mēs esam vēl lielākas krīzes ierauti, un tagad, arī runājot ar māksliniekiem, ārkārtīgi sarežģīti šobrīd ir padomāt par koncertēšanu. Ārkārtīgi grūti iedomāties tūliņ pat izziņot koncertus. Mums bija sagatavota programma, kuru gribējām izziņot no marta vidus. Šobrīd esam to visu uzlikuši uz pauzes."

Latvijas kultūras dzīves pētnieki atzīst, ka Krievijas īstenotais karš Ukrainā ir daļēji "dzēsis" aktuālās pandēmijas radītās problēmas Latvijas kultūras organizācijās.  

"Kultūras organizācijām ir jādomā, kā mainīt savu piedāvājumu. Ar kādu saturu uzrunāt cilvēkus," norāda Latvijas Kultūras akadēmijas kultūrpolitikas pētniece Baiba Tjarve. "Pirmkārt, jādomā, vai vispār pirks biļetes. Tas ir samazinājies. Cik ilgi pirms pasākumiem pirks biļetes. Daudzām kultūras organizācijām tas ir ļoti būtiski, plānojot savu darbu, lai var prognozēt, vai pasākums var notikt, vai būs jāatceļ."

Arī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" radošā komanda nelolo cerības piepildīt pilnu zāli tuvākās nedēļas laikā, bet uzskata, ka šī brīža situācijā būtiski ir piedāvāt apmeklētājiem daudzveidīgu programmu.

"Apstādināt kultūras dzīvi uz doto brīdi ir tas, ko Austrumi ļoti gribētu. Mēs nekādā veidā nepadosimies šim un turpināsim realizēt mūsu kultūras plānus. Nedaudz izkoriģējot, nomainot krievu māksliniekus, kas atbalsta Ukrainas okupāciju, uz doto brīdi aizvietojot ar Ukrainas māksliniekiem, un turpinām mūsu darbību," sola koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Pēc mēneša Latvijā plānots atcelt arī atlikušos drošības pasākumus, tostarp obligātu prasību lietot sejas maskas.

KONTEKSTS:

Sākot ar 1. martu, Latvijā beigusies Covid-19 dēļ noteiktā ārkārtējā situācija, kas bija spēkā no pērnā gada 11. oktobra. No 1. marta atviegloti vairāki Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi, tostarp tirdzniecībā, pasākumos un klātienes darbā. Papildu atvieglojumi stāsies spēkā arī no 1. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti