Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Maestro Raimonda Paula mūzikai veltīts lielkoncerts

Kā sokas ar Vāgnera zāles atjaunošanu?

Vāgnera nama atjaunošanu cer paveikt līdz 2026. gadam; izmaksas lēš ap 44 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vecrīgas nams, kurā 19. gadsimta sākumā divus gadus strādājis vācu komponists Rihards Vāgners, ir vēl soli tuvāk atdzimšanai. Jau zināms būvnieks un iezīmējas aptuvenie darbu uzsākšanas termiņi. Nākotnē Rīgas Vāgnera biedrība to redz arī kā kamerorķestra "Kremerata Baltica" un diriģenta Gidona Krēmera rezidences vietu.

Līdz Vāgnera zāles atdzimšanai darāmā vēl ir daudz. Rīgas Vāgnera biedrības dibinātājs Māris Gailis pauž cerību, ka ēku izdotos atjaunot līdz 2026. gadam: "Mēs esam uztaisījuši konkursu, būvnieks ir atrasts, starp citu, tie paši, kas būvē Jauno Rīgas teātri. Ja viss veiksies tā, kā mēs plānojam, tad nākamgad uz gada vidu, uz otro pusi projektam būtu jābūt gatavam, jābūt saņemtam sarkanam zīmogam, un tad uzsāksies reālie būvdarbi."

Inflācija ieviesusi korekcijas projekta aprēķinos, un attīstītāji lēš, ka šobrīd nepieciešami 44 miljoni eiro, lai glābtu namu, kurā 19. gadsimta sākumā par galveno diriģentu strādāja vācu komponists Rihards Vāgners. Iepriekš izmaksas tika rēķinātas ap 35 miljoniem eiro.

"Mēs esam sākuši jau izmantot Vācijas piešķirto naudu, un pagājušajā gadā par vācu naudu tika projektēts, mēs izmantojām viņu 200 tūkstošus, inženieri un arhitekti strādāja uz priekšu un izstrādāja skiču projektu," stāsta Māris Gailis. "Šogad ir diezgan grūti gājis, ar birokrātiju ir jācīnās visās vietās, arī Vācijā. Mēs esam uzrakstījuši pieteikumu vācu naudai šobrīd uz trijiem miljoniem. Un pašreiz rakstām pieteikumu Klimata pārmaiņu fondam, kas ir Latvijas valsts nauda, uz 15 miljoniem, lai, kopā iegūstot 18 miljonus, mēs varētu pabeigt projektēšanu un uzsākt būvniecību."

Līdz pēdējam brīdim, kad namu aizvērs, lai tajā sāktos būvdarbi, Rīgas Vāgnera biedrība turpinās ēku noslogot dažādām kultūras vajadzībām.

Māris Gailis skaidro: "Šeit dejo, spēlē, dzied, mākslinieku izstādes ir bijušas un būs atkal. Un šeit ir arī daudz filmējuši. Te ir vairākas filmas filmētas, mums ir arī kaut kāda nauda jādabū, mēs iznomājam producentiem, un viņi piemeklē kaut kādas vajadzīgās telpas."

Vāgnera zālē mēģinājumus aizvada arī kamerorķestris "Kremerata Baltica". 

"Ar "Kremerata Baltica" ir īpašas attiecības, mums ir līgums, ka tad, kad māja būs pabeigta, tad šī viņiem kļūs par rezidenci, viņiem būs biroja telpas, atpūtas telpas, pašam Gidonam Krēmeram būs vieta 4. stāvā, un viņi tad mēģinās Musses zālē," norāda Māris Gailis.

15. septembrī apritēs 240 gadi, kopš Fītinghofs šajā vietā atklāja Rīgas Pilsētas teātri. Divas dienas pirms zīmīgās jubilejas plānota konference par nama pirmsākumiem un nākotnes plāniem. Atskaņojumu piedzīvos arī savulaik pazaudētas operas fragments.

KONTEKSTS:

Vairākus gadus Rīgas Riharda Vāgnera biedrība ar dažādām zibakcijām centās pievērst sabiedrības uzmanību Vāgnera zāles pamestībai. 

Vēlāk tapis likumprojekts ar mērķi nodot šo ēku Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, kura piedāvāja zāli atjaunot par saviem līdzekļiem. Uzņēmēja Māra Gaiļa vadītā un vairāku redzamu kultūras personību atbalstītā biedrība vairākus gadus cīnījās par zāles atjaunošanu un apņēmās to veikt pilnībā par pašu piesaistītu naudu, no valsts neprasot ne centa.

2020. gada 17. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par ēkas Riharda Vāgnera ielā nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai. Mēnesi vēlāk ēkas ansambļa atslēgas tika nodotas Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai.

Savukārt 2020. gada decembrī Vācijas Bundestāgs apstiprinājis 5,2 miljonu eiro piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti