Vācijas Bundestāgs piešķirs 5,2 miljonus eiro Vāgnera nama atjaunošanai Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vācijas Bundestāgs apstiprinājis 5,2 miljonu eiro piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai Rīgā, informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības pārstāve Vaiva Bauze.

Bauze skaidroja, ka 11. decembrī Vācijas Bundestāgā notika 2021. gada budžeta pieņemšana un dienas kārtībā bija arī 5,2 miljonu eiro piešķiršana Vāgnera nama atjaunošanai Rīgā, kas projektam nodrošinās ilgtermiņa plānošanas drošību.

Kopumā bijušā pirmā Rīgas teātra atjaunošanai un atdzīvināšanai nepieciešami 35 miljoni eiro, norādīja Bauze.

“Vācijas valdības atbalsts, it īpaši projekta sākumposmā, ir būtisks un jānovērtē ļoti augstu, jo tas sniegs nepieciešamo līdzfinansējumu fondu piesaistei,” uzsvēra Bauze, norādot, ka pārējais finansējums tiek meklēts dažādos fondos, kā, piemēram, Eiropas Reģionālās attīstības fondā, Eiropas Savienības struktūrfondos, Rīgas domes projektu konkursos, kā arī ziedojumos no uzņēmumiem un privātpersonām.

Projekta patronese, Riharda Vāgnera mazmeita un bijusī Baireitas festivāla direktore Eva Vāgnere-Paskjē atzīmēja: "Šodien ir lieliska diena visiem Riharda Vāgnera mūzikas cienītājiem. Bundestāgs ir nolēmis atbalstīt šo ilgtermiņa projektu, un es kā patronese jūtos ārkārtīgi laimīga. Cerams, ka drīz mēs varēsim atvērt Vāgnera teātri Rīgā un tādējādi transformēt viņa ideju par “Gesamtkunstwerk” jaunā gadsimtā.”

Projekta patrons, Latvijas Valsts prezidents Egils Levits sacīja: "Esmu gandarīts, ka Vācijas valdība ir radusi iespēju finansiāli atbalstīt Vāgnera nama atjaunošanu, lai nams atkal kļūtu par vienu no redzamākajiem Ziemeļeiropas kultūras norišu centriem. Vāgnera namam ir liela nozīme Latvijas un Vācijas vēsturē un kultūras dzīvē.”

Savukārt projekta iniciators Māris Gailis, Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs teica: "Vācijas Bundestāga ievērojamais finansiālais atbalsts ir brīnišķīgs signāls tam, ka Vāgnera teātris Rīgā atdzims!"

KONTEKSTS:

Jau vairākus gadus Rīgas Riharda Vāgnera biedrība ar dažādām zibakcijām pievērsusi sabiedrības uzmanību Vāgnera zāles pamestībai. 2017. gadā Māra Sirmā vadībā ikviens interesents Doma laukumā varēja dziedāt "Svētceļnieku kori" no Vāgnera operas “Tahneizers”, 2018. gadā Vāgneru stacijas tunelī dziedāja Egils Siliņš.

Vēlāk tapis likumprojekts ar mērķi nodot šo ēku Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, kura piedāvājuma zāli atjaunot par saviem līdzekļiem. Uzņēmēja Māra Gaiļa vadītā un vairāku redzamu kultūras personību atbalstītā biedrība vairākus gadus cīnījās par zāles atjaunošanu un apņēmās to veikt pilnībā par pašu piesaistītu naudu, no valsts neprasot ne centa.

2020. gada 17. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par ēkas Riharda Vāgnera ielā nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai. 20. oktobrī ēkas ansambļa atslēgas tika nodotas Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti