Vācijā iznācis Benedikta Kalnača Baltijas drāmas postkoloniālo naratīvu pētījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apgāds “Aisthesis Verlag” laidis klajā Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētnieka Dr. habil. philol. Benedikta Kalnača monogrāfiju “20th Century Baltic Drama: Postcolonial Narratives, Decolonial Options” (“20. gadsimta Baltijas drāma: postkoloniāli naratīvi, dekoloniālas iespējas”).

Monogrāfijā pētīta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 20. gadsimta literatūra, balstoties jaunākajās postkoloniālo studiju atziņās un metodoloģijā. Grāmatu veido sešas nodaļas, kurās aplūkota nacionālā, filozofiskā, vēsturiskā, laikmetīgā, absurdā un postkoloniālā perspektīva Baltijas drāmas politiskajās, sociālajās un estētiskajās interpretācijās.

Pētījumu noslēdz ieskats postkoloniālisma un postkomunisma problemātikā 21. gadsimta tekstuālajās stratēģijās. Pētījuma centrā ir jautājums par Baltijas kultūru kā daļu no Eiropas “iekšējās citādības” saistībā ar mūsdienu Eiropas iekšējā koloniālisma studijām.

Aisthesis Verlag”, kas dibināts 1985. gadā, ir viens no Vācijas vadošajiem zinātniskajiem apgādiem humanitārajās zinātnēs un kultūras studijās un publicē pētījumus literatūrzinātnē, filozofijā, vēsturē un mediju teorijā.

Benedikta Kalnača monogrāfija "Baltijas postkoloniālā drāma" latviešu valodā iznāca LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta sērijā "Salīdzināmā literatūra" 2011. gadā. Pētījuma tematiskais spektrs aptver latviešu, lietuviešu un igauņu drāmas attīstību visa 20. gadsimta garumā. Monogrāfiju veido divas daļas, no kurām pirmā ir veltīta modernitātei 20. gadsimta pirmās puses Baltijas drāmā, savukārt otrā – (post)koloniālismam 20. gadsimta otrās puses Baltijas drāmā.

"(..) B. Kalnača pētījums, nav tikai stāsts par Baltijas drāmas vēsturi: tas ir arī stāsts par dažāda mēroga un atšķirīgu formu sociālajiem konfliktiem un kataklizmām kā prizmu, caur kuru ir iespējama refleksija par literārā procesa dinamiku," monogrāfiju vērtēja Pauls Daija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti