Rīta Panorāma

Krievija turpina Ukrainas pilsētu apšaudes

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Vācija atdos Nigērijai nolaupītās kultūrvēsturiskas vērtības

Vācija atdos Nigērijai koloniālisma periodā nolaupītās kultūrvēsturiskas vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vācija atdos Nigērijai koloniālisma periodā nolaupītās kultūras vērtības. Politisko nodomu deklarāciju par īpašumtiesību maiņu vairāk nekā 1100 muzeju eksponātiem parakstīja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka, viņas Nigērijas kolēģis Zubairo Dada, kā arī abu zemju kultūras ministri.

Āfrikas pārstāvji pozitīvi novērtēja oficiālās Berlīnes lēmumu, bet eksperti norāda, ka dokuments varētu noteikt jaunus standartus koloniālisma periodā izlaupīto artefaktu atgriešanai.

Kultūrvēstures priekšmetu kolekcija jeb tā dēvētā Beninas bronza radīta tāda paša nosaukuma karaļvalstī, kuras centrs atradās mūsdienu Nigērijas dienvidrietumos. 1897. gadā britu karaspēks iekaroja karalisti, to izlaupīja, un tūkstošiem priekšmetu tobrīd un vēlāk tika nosūtīti uz Eiropu un pārdoti. Tomēr nosaukumi ir savijušies, un mūsdienās Benina ir neliela valsts rietumos no Nigērijas. Tieši uz šo zemi pagājuša gada nogalē no Francijas aizceļoja  26 kultūrvēsturiski priekšmeti, tai skaitā senas statujas, karaļu troņi un totēmu stabi. Nenovērtējamos darbus radīja senās Dahomejas karalistes meistari. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti