Kultūras ziņas

Jāzepa Pīgožņa balvas laureātu izstāde

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

LNB aicina ziedot, lai glābtu Ukrainas kultūras mantojumu

Vāc ziedojumus Ukrainas kultūras mantojuma glābšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kara apstākļos īpaša nozīme ikvienā izglītotā sabiedrībā, ir kultūras mantojuma vērtību aizsardzībai un saglabāšanai. Lai sniegtu atbalstu Ukrainas arhīvu, muzeju un bibliotēku kolekcijas glābšanā, atsaukusies arī Latvijas Nacionālā bibliotēka. Tās darbinieki uzrunājuši sabiedrību ziedot ukraiņu kolēģiem tik nepieciešamos materiālus, ko izmantot kultūras vērtību iepakošanā un aizsardzībā. Saziedotie materiāli tiks nogādāti Ļvivas Nacionālās Politehniskās universitātes zinātniskajā bibliotēkā, kur izveidots Ukrainas Kultūras mantojuma glābšanas centrs. Informācija par ziedošanu pieejama vietnē Ziedot.lv.

LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine stāsta: "Pie viņiem ieplūst arī materiāli, kas ir bijuši bojāti, kas ir skarti kaut kur Ukrainā. Un tad viņi cenšas sniegt pirmo palīdzību. Vislielākais darbs tiek darīts, lai aizsargātu, sapakotu, noslēptu, lai neciestu kaut kādos uzlidojuma gadījumos."

Muzeju jomas profesionāļi atzīst, ka mākslas darbu un grāmatu iepakošana ir ļoti darbietilpīgs un sarežģīts process, kam nepieciešamas zināšanas. Papīra izstrādājumu restaurācijas meistare Dace Dubrovska skaidro: "Tev jāsaprot un jāzina, kā viņam pieiet. Kā viņu paņemt, kā viņu celt, kā viņu nest. Tas nenotiek ikdienišķi."

Latvijas Nacionālā bibliotēka savā mājaslapā aicina ziedot naudu vai arī konkrētus aizsardzības materiālus, lai tos pēc tam nogādātu Varšavas muzeju apvienības centrā, kur šobrīd ziedotie materiāli saplūst no visas Eiropas.      

"Tur ir ļoti daudz un dažādi iepakojuma materiāli, ko varētu izmantot. Tās ir burbuļplēves, kartona kastes, dažāda auduma materiāli, kur iesaiņot, iepakot. Arī izolācijas lentes, ar ko nostiprināt  visus šos iepakojumus," teic Dubrovska.

Ziedojuma akcijas rīkotāji Ukrainā un arī Latvijā cer, ka kultūras vērtības tiks nosargātas un netiks evakuētas no valsts. Kā uzsver Kukaine: "Tas ir absolūti galējais variants, kad valsts, – jo tas tiek risināts valsts un starptautiskā mērogā, – var lūgt evakuēt kaut kādas vērtīgākās kolekcijas no valsts, ja tā tiek pilnībā okupēta."

Arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbiniekiem nesen notikušas apmācības, kā pasargāt grāmatas ārkārtas situācijā. Šim nolūkam darbinieku rīcībā ir īpašas glābšanas kastes ar materiāliem aizsardzībai. Savukārt Ukrainas kultūras vērtību glābšanai Latvijā līdz šim saziedoti vairāk nekā 9 tūkstoši eiro.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti