Dienas ziņas

"Iespējamā misija" pārtrauc dalību projektā "Mācītspēks"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Uzstādīts piemineklis Braku Annai

Uzstādīts piemineklis Rūdolfa Blaumaņa pētniecei Braku Annai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Viņas mūža veikums, pētot rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa dzīvi un daiļradi, ir nenovērtējams kultūrvēsturiskais mantojums. Pērn mūžībā aizgājušās Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" ilggadējās vadītājas Annas Kuzinas jeb Braku Annas piemiņai tagad uzstādīts piemineklis, kas tapis par ziedotiem līdzekļiem, pateicoties sabiedrības atsaucībai.

Annas Kuzinas vārds cieši saistās ar Brakiem un Rūdolfu Blaumani. Pērn jūlijā Kuzina tika aizsaukta mūžībā, aiz sevis atstājot pamatīgu Blaumaņu dzimtas un Ērgļu novada vēstures pētījumu, par ko pateicībā Braku Annai uzstādīts piemineklis Sauleskalna kapos Ērgļos.

Rūdolfa Blaumaņa "Braku" muzeja vadītāja Zinta Saulīte stāsta: "Ziedoja dažādas organizācijas, biedrības, mūsu pašu Ērgļu cilvēki, ziedoja no tuvākas un tālākas apkaimes Latvijā. Blaumaņa dzimtai piederīgie, atsaucās citu muzeju kolēģi. Arī Annas sadraudzības partneri, mūsu pašu Ērgļu sadarbības pilsētas Vācijā."

Par saziedotajiem līdzekļiem uzstādīts piemineklis, kurā atainota Ērgļu josta un dzīves gaitā gūtā atzinība, kā arī labiekārtota kapa vieta, tā godinot Annu Kuzinu kā grāmatu autori, ilggadēju Braku muzeja vadītāju un novadpētnieci.

Grāmatu apgāda "Madris" direktore Skaidrīte Naumova stminas: "Anna bija tā, kura ienesa Blaumani grāmatu apgādā "Madris" un visā Latvijā, jo līdz tam neviens tik biezu Blaumaņa biogrāfiju [nebija sastādījis], kur viņa izstāstīja katru stundu, katru gadu, katru minūti par Blaumani, viņa bija ar viņu dzīvojusi un es domāju, tagad ar viņu arī runā. Viņa zināja, ko viņa grib, un viņai bija daudz ideju. Viņa bija labdabīga pret dzīvi ļoti."

Annas Kuzinas pētījumi apkopoti daudzās grāmatās, nozīmīgākās no tām – "Blaumaņu pavārgrāmata", "Blaumanis tuvplānā", "Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca" un "Reiz Ērgļos".

"Ērgļu grāmata ir kā Ērgļu mazā Bībele. Tur ir tik daudz stāstīts par cilvēkiem un visiem notikumiem, un visu vēsturi. Es nezinu, kur viņa ņēma laiku, kā viņa to visu spēja. Es domāju, ka viņa strādāja divdesmit četras stundas diennaktī, un viņa mīlēja to, ko viņa dara," uzsver Naumova.

Uzstādīts piemineklis Braku Annai
Uzstādīts piemineklis Braku Annai

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti