Dienas ziņas

Ukrainas delegācija gūst pieredzi par pašvaldību reformu

Dienas ziņas

Traģiskā autoavārijā gājuši bojā divi jaunieši

Liepājas muzeja 90. jubilejai top jauna ekspozīcija

Uz Liepājas muzeja 90. jubileju top jauna ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzejā uz 90 gadu jubileju tiek veidota pastāvīga interaktīva ekspozīcija par Dienvidkurzemes ļaudīm un viņu dzīvi. Muzejs to veido sadarbībā ar mākslinieku Kristianu Brekti. Muzeja direktore stāsta, ka šāda iecere radusies, lai izrādītu cieņu muzeja dibinātājam Jānim Sudmalim. Viņš bijis sava darba entuziasts un aizrāvies ar Dienvidkurzemes etnogrāfijas pētniecību. Apmeklētājiem jubilejas ekspozīcija durvis vērs pavisam drīz - pirms Ziemassvētkiem.

Muzeja 90 gadu jubilejas ekspozīcija atradīsies vairāk nekā 200 kvadrātmetru plašajās muzeja pagrabtelpās. Tā sniedz muzejam iespēju izrādīt lielāku krājumu klāstu, jo līdz šim no vairāk nekā 1200 priekšmetiem varēja izstādīt vien divus procentus. Jubilejas ekspozīciju iekārto mākslinieks Kristians Brekte. Etnogrāfijas izstādi viņš veido pirmo reizi.

"Liepājas muzejam tas varētu būt citādāks skats uz Dienvidkurzemes tradīciju vizualizāciju atainojumu ekspozīcijā," uzsver Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. "Šī ekspozīcija ir veids kā popularizēt Dienvidkurzemes krājumu. To krājumu, ko savulaik sācis vākt un komplektēt Liepājas muzeja dibinātājs un ilggadējais direktors Jānis Sudmalis."

Ekspozīcijā tiks parādītas ne vien ēkas Dienvidkurzemes sētā, bet arī godi. Lai gūtu priekšstatu par tā laika cilvēku dzīvi un telpām, tiek izmantotas fotogrāfijas. Pēc tām māksliniekam Kristianam Brektem visinteresantākā šķiet smēdes telpa.

Šī ekspozīcija ir unikāla, jo parāda ne vien esošās tradīcijas, piemēram, pirtī iešana, bet arī zudušās tradīcijas, piemēram, podniecību Rucavā.

"Muzejs uz šīs ekspozīcijas pamata plāno veidot muzejpedagoģijas un mūžizglītības nodarbību programmu dažādu paaudžu mērķauditorijām," stāsta Dace Kārkla.

Jaunā ekspozīcija paredzēta vairākierm gadiem un publikai to atvērs 20. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti