Dienas ziņas

Ārzemju latvieši: lūdzu, runājiet ar mums latviski!

Dienas ziņas

Ornitologs Viesturs Ķerus debitē bērnu literatūrā

Upītē nemateriālā kultūras mantojuma svētki

Upītē svin nemateriālā kultūras mantojuma svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par godu gada jubilejai, kopš Upītes kultūrtelpa iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, Viļakas novada Šķilbēnu pagastā pirmo reizi rīkoti svētki “Gūdi”. To laikā skanēja ne vien dziesmas, bet arī pateicības vārdi par sasniegto radošo ieceru iniciatoriem, veicinātājiem un atbalstītājiem.

Godinot Upītes kultūrtelpas kopējus un atbalstītājus, nemateriālās kultūras mantojuma centrā “Upīte” Viļakas novadā pirmo reizi rīkoti vērienīgi svētki “Gūdi”. Tajos kopā pulcējās gan vietējie mākslinieki, gan visā Latvijā zināmi mūziķi, kas šajā reizē izpildīja dziesmas latgaliski.

"Laiks iet uz priekšu, attīstās jaunas iespējas plus liekam kaut ko jaunu klāt (..). Upītē arī nav bijis, ka folklora skan kopā ar orķestri. Pats svarīgākais, ka ir cilvēki, jo, ja nebūtu cilvēku, var jau uzlikt zīmi “Upīte”, var “Upīte beidzas”, bet, ja nebūs cilvēku, [nebūs] tā, ko cilvēks dara, tad nebūs nekā," uzsver nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns.

Upītes ciems mūsdienās pazīstams gan ar Ziemeļlatgales folkloras mantojumu un tā popularizēšanu, kā arī dzejnieka un novadpētnieka Ontona Slišāna darbību. Tajā tiek rīkots gan vecākais latgaliešu dzejas un mūzikas festivāls “Upītes uobeļduorzs”, gan folkloras festivāls “Ļipa kust”.

"Galvenais ir ļaut strādāt. Ne jau nauda nosaka, ne jau politiskais atbalsts nosaka, bet – vēlme strādāt un netraucēt tai vēlmei arī attīstīties," saka Andris Slišāns.

"Tas jau ir fenomens ar to, ka par Upīti tiešām Latvija zina," atzīst svētku apmeklētāja Ruta Cibule no Balviem. "Upīte ir maza, bet ļoti, ļoti jaudīga vieta. Upītē ir tie, kuri apzinās savas saknes, un savu sakņu kopšanu viņi uzskata kā misiju."

"Tā iedvesma ir jāsmeļas no kaut kurienes, viņiem, iespējams, tā ir daba, līdzcilvēki, ģimene, varbūt arī hobijs," spriež svētku apmeklētāja Liene no Rēzeknes.

Upītē radošums, smeļoties ieceres savu senču pūrā, allaž ir vērtē. Par to liecina gan šogad noslēgtais līgums par sadarbību starp biedrību “Upītes jauniešu folkloras kopa” un Latvijas Nacionālo kultūras centru, gan vēlme dot jaunu dzīvi pērn slēgtās Upītes pamatskolas telpām. Pašlaik tiek gatavots arī ceturtais mūzikas disks “Puišu dziesmas”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti